Üç Başlı Ejderha
2026 33. kitabı
Üç Başlı Ejderha, İstanbul merkezli bir anlatı kurar ve bireysel hikâyeler aracılığıyla toplumun tarihsel ve politik yapısını sorgular. Romanın olay örgüsü doğrusal değildir; farklı zaman dilimleri ve bilinç parçaları iç içe geçer. Eserde bireyin psikolojik dünyası ile toplumun tarihsel ve siyasal yapısı iç içedir. Romanın merkezinde yer alan karakter Tanrıçay, hem bireysel bir kişilik hem de sembolik bir figür olarak işlev görür. Bu yönüyle roman yalnızca bir karakter hikâyesi değil, toplumsal bir alegori olarak da okunabilir. “Üç Başlı Ejderha” metaforu metnin politik ve felsefi yapısını anlamak için anahtar bir semboldür. Bu ejderhayı genellikle şu üç güçle ilişkilendirir; din, devlet ve sermaye. Bu üç yapı, toplum üzerinde kurdukları çok yönlü baskıyı temsil eder. Ejderhanın başlarının kesildikçe çoğalması metaforu ise iktidarın sürekli yeniden üretildiğini gösterir. Yani iktidar biçimleri değişse bile baskı mekanizması ortadan kalkmaz. Bu nedenle “ejderha” yalnızca bir sembol değil, tarih boyunca değişerek devam eden güç ilişkilerinin metaforudur. İktidar ilişkileri çağlar boyunca benzer biçimlerde tekrar eder. Mekan olarak İstanbul’un seçilmesi de tesadüf değildir. İstanbul burada yalnızca bir şehir değil, tarihsel hafızanın mekânıdır. Romanın merkezindeki Tanrıçay karakteri sanat çevreleriyle ilişkili, entelektüel çelişkilerle dolu bir kişiliktir. Ancak Erbil’in karakterleri klasik roman kahramanları gibi idealize edilmez. Yazar karakterlerini kusurlarıyla birlikte sunar. Tanrıçay bu anlamda, hem eleştiren hem de eleştirilen bir figürdür. Karakter üzerinden bireyin toplumsal baskı altında parçalanması, sanat ve iktidar ilişkisi, cinsellik ve kimlik konuları ele alınır. Romanın en dikkat çekici yönlerinden biri mitolojik unsurların modern bir anlatı içinde kullanılmasıdır. Böylece roman hem gerçekçi hem de alegorik bir yapıya sahip olur. Leyla Erbil’in edebiyatının en ayırt edici özelliği deneysel anlatım biçimidir. Romanda sıkça; bilinç akışı, iç monolog, parçalı zaman yapısı, metinler arası geçişe rastlanır. Cümleler devrik, şiirsel bir yapı taşır. Bu durum metnin düşünsel yoğunluğunu artırır. Romanın merkezinde iktidarın eleştirisi vardır. Devlet, din ve ekonomi gibi kurumlar bireyin yaşamını şekillendiren baskı mekanizmaları olarak gösterilir. Leyla Erbil kadının toplum içindeki konumunu, cinselliğin bastırılmasını, patriyarkal yapıyı eleştirel biçimde inceler. Tanrıçay karakteri üzerinden sanat dünyası da sorgulanır. Sanat gerçekten özgür müdür? Sanatçı iktidardan bağımsız olabilir mi? soruları gündeme gelir. Modern insan; tarihsel baskılar, toplumsal roller, kişisel arzular arasında parçalanmış bir varlık olarak tasvir edilir. İnsanlık tarihinin farklı dönemlerinde ortaya çıkan iktidar biçimleri aslında aynı ejderhanın farklı başlarıdır. Bu nedenle roman, bireyin hikâyesinden çok toplumun ve tarihin alegorik bir portresi olarak okunabilir.
Üç Başlı EjderhaLeyla Erbil · İş Bankası Kültür Yayınları · 2012636 okunma