Søren Kierkegaard – Hayat Çözülecek Bir Problem Değil, Yaşanacak Bir Hakikattir
Bu kitapla birlikte yeni bir filozofla tanışmış oldum: Kierkegaard. Onu etkileyici kılan yalnızca düşünceleri değil, düşüncelerinin doğrudan hayatından besleniyor olması. Kitap da tam olarak bunu yapıyor; felsefesini soyut kavramlardan ziyade yaşam öyküsü üzerinden anlatıyor.
Serinin genel düzenine uygun biçimde önce tarihsel çerçeve çiziliyor. Ancak burada biyografi, sıradan bir giriş bölümü değil; neredeyse felsefenin kendisi. Çünkü Kierkegaard’ın düşüncesi, yaşadığı kırılmalar, aşkı, yalnızlığı, inancı ve iç çatışmaları üzerinden şekillenmiş. Onun için felsefe, teorik bir sistem değil; varoluşsal bir hesaplaşma.
Beni en çok etkileyen nokta ise yürümeyi yaşamakla özdeşleştirmesi oldu. Kierkegaard’ın yürürken düşündüğünü, yürüyerek hakikate yaklaştığını okumak, kendi hayatımla güçlü bir bağ kurmama sebep oldu. Üniversite yıllarında şiir yazmak için, kendimi kötü hissettiğimde açılmak için, boş zamanlarımda kitap dinlemek için hep yürüdüm. Yürüdükçe zihnim genişledi, düşünce alanım açıldı. Kierkegaard’ın “yürüyen düşüncesi” ile kendi deneyimim arasında beklenmedik bir paralellik buldum. Bu, kitabı benim için kişisel bir deneyime dönüştürdü.
Eserde Kierkegaard’ın iman, kaygı, seçim ve bireysellik kavramları ön planda. Özellikle “hayat çözülecek bir problem değil” yaklaşımı, modern aklın her şeyi formüle etme çabasına karşı güçlü bir itiraz. Ona göre yaşam, matematiksel bir denklem değil; varoluşsal bir cesaret meselesi.
Kitabı yorumlayan Hamza Celaleddin ’in yaklaşımı da metne ayrı bir derinlik katmış. Anlatım hem akademik bir ciddiyet taşıyor hem de felsefi yoğunluğu koruyor. Bu durum kitabı yer yer ağırlaştırsa da aynı zamanda daha nitelikli bir okuma sunuyor.
Sonuç olarak bu eser, Kierkegaard’ı yalnızca bir düşünür olarak değil, bir “yaşayan felsefe” olarak tanıtıyor. Felsefeyi hayatından ayırmayan bir insanın hikâyesini okumak isteyenler için güçlü bir başlangıç kitabı. Özellikle varoluş, iman ve bireysel sorumluluk üzerine düşünmek isteyenler için etkileyici bir metin.