···Okunma: 09 Mart 2026 11:21 Kitap neyi anlatıyor diye soracaksanız Savaş ve sonrasında enkaza dönmüş olan hayatları derim.
Tolgonay ve Suvankulun hikayesiyle başlar savaş başladan önce mutlu ve hayata dair umutları olan geçimini topraktan sağlayan bir aile. Üç oğlu olan Tolgonayın oğullarına dair umutları ve hayalleri vardır. Savaşın başlamasıyla tüm erkeklerin savaşa gideceğini duyan anne için yıkım haberi olur. Vatanları uğruna gitmeyi kabul eden köyün erkekleri topraklarını, ailesini ve sevdiklerini geride bırakarak giderler. Yeni evli olan Aliman ise bu çok zor kabullenmesi güç bi olaya dönüşür.
Köyde erkek kalmayınca geriye kalan işleri Tolgonay köylünün desteğiyle başa geçer ekin eker, piçer, toplar ve hasadın bir kısmı halka diğer kısmı ise cepheye gönderir.
Bu süreç boyunca, açlıkla mücadele ve hayatta kalma zolaşır ama birgün savaşın biteceğine ver her şeyin eskisi gibi olacağına dair umutlu bekleyiş devam etmektedir. Bu umutlu bekleyiş ölüm haberleri gelmeye başlayınca yavaşça yerini ümitsizliğe bırakır. İlk ölüm haberi anne ve Aliman için yıkım olur çünkü ikiside artık dul kaldığını öğrenir. Aliman ve anne bu haber karşısında yıkılır
ama Aliman için daha da güç olur. Yalnızlığını ve özlemini gidermekte zorlanır. Tolgonay ise her koşulda anne şefkatiyle yaklaşır ve desteğini eksik etmez.Hikayenin bundan sonrası Aliman ve anne için yaşama yeniden tutunmayla devam eder.
Sonuç olarak, savaşın her daim kötü olduğunu kim ya da ne sebeple çıkarsa çıksın tüm hayalleri, yaşanmayan gelecekleri ve umudu yok ettiğini aile olmanın önemi, vatan sevgisi ve hayatta kalma mücadelesini çok iyi anlatan bir kitap olmuş.
Kitapta kullanılan dil akıcı ve sade. Duygu bakımından ise her anlamda etkilenebileceğiniz bir kitap okunmayı kesinlikle hak ediyor.