Mağlubiyetin Zarif Gürültüsü...
2026 110. kitabı
Dünya, büyük hikâyelerin ve gösterişli zaferlerin sahnesi gibi görünse de; Tarık Tufan bizi o sahnelerin kulislerine, karanlık ara sokaklarına ve bir insanın kendi içindeki o bitmek bilmeyen fısıltılara götürüyor. Kraliçenin Pireleri, adındaki o ironik küçüklükle başlar. Kraliçe ne kadar görkemliyse, pireler o kadar görünmez ve rahatsız edicidir. Tıpkı hayatın o devasa karmaşası içinde bizi içten içe kemiren, kaşındıran ve huzurumuzu kaçıran o küçük ama amansız kederler gibi. ​Şehrin ve Ruhun Arka Sokakları ​Tarık Tufan, bu eserinde de bir "şehir dervişi" edasıyla dolaşır. Onun kahramanları plazaların parlak ışıklarında değil, köhne çay ocaklarında, vapur iskelelerinde ve rutubetli apartman dairesi yalnızlıklarında nefes alır. Kitap, sanki bir film şeridi gibi akar; her karede tutunamamış bir ruhun, yarım kalmış bir aşkın ya da geç kalınmış bir özrün izi vardır. Yazar, insanın en büyük gurbetinin kendi içi olduğunu, ne kadar uzağa gidersek gidelim o "içimizdeki pireleri" yanımızda taşıdığımızı anlatır. ​Kırgınlığın Estetiği ve Umudun İnadı ​Tufan’ın dili, bir dostun omuzuna dokunmak kadar samimi, bir vedanın sızısı kadar gerçektir. O, "iyiyim" demenin en zor olduğu anları yazar. Ama bu anlatı sadece bir melankoli güzellemesi değildir; aksine, o karanlığın içinde hala bir ışık arama, bir "merhaba" ile yeniden başlama inadıdır. Kraliçenin Pireleri, modern zamanların o gürültülü boşluğunda, sessiz kalmanın asaletini savunur. ​"Bazı yaralar vardır ki, iyileşmesi için değil, hatırlatması için açılmıştır." ​Bir Kaçışın ve Yakalanışın Anatomisi ​Kitap boyunca karşımıza çıkan anlatılar, bizi kendi zihnimizin labirentlerine bırakır. Kimi zaman bir çocukluk anısında, kimi zaman bir ayrılığın keskin virajında kendimizi buluruz. Tarık Tufan, bize "normal" olanın ne kadar kırılgan, "tuhaf" olanın ise ne kadar insani olduğunu hatırlatır. ​Velhasılkelam ​Kraliçenin Pireleri, insanın kendi sıradanlığıyla barışma ve o sıradanlığın içindeki mucizeyi görme çabasıdır. Büyük iddiaların değil, küçük ve dürüst itirafların kitabıdır.
Kraliçenin PireleriTarık Tufan · Profil Yayıncılık · 20164,065 okunma