·352 syf.····Okunma: 09 Mart 2026 19:35 Son yıllarda demokratik rejimlerin gerilemesi üzerine yapılan çalışmalar siyaset bilimi literatüründe önemli bir yer tutmaktadır. Bu bağlamda Steven Levitsky ve Daniel Ziblatt tarafından kaleme alınan Demokrasi Nasıl Ölür, demokrasilerin çoğu zaman askeri darbelerle değil, seçilmiş liderler tarafından yavaş yavaş aşındırılmasıyla ortadan kalktığını ileri sürmektedir. Yazarlar, demokratik kurumların zayıflaması ve siyasal normların erozyona uğramasının otoriterleşme sürecinde kritik rol oynadığını savunur.
Özellikle Cumhuriyet’in kurucu ideolojisinin demokrasi, kurumlar ve siyasal liderlik konusundaki yaklaşımı ile kitabın temel argümanları arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ele alınacaktır.
Demokrasi ve Kurumsal Yapı Levitsky ve Ziblatt’a göre demokrasilerin sürdürülebilirliği yalnızca anayasal düzenlemelere değil, aynı zamanda siyasal aktörlerin demokratik normlara bağlılığına da bağlıdır.[^1] Yazarlar, kurumların zayıflatılması ve muhalefetin meşruiyetinin sorgulanması gibi süreçlerin demokratik rejimlerin çöküşüne zemin hazırladığını belirtir.
Bu yaklaşım Kemalist devlet anlayışıyla belirli açılardan örtüşmektedir. Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Cumhuriyet rejimi, modern devlet kurumlarının güçlendirilmesi ve rasyonel bir yönetim sisteminin kurulması üzerine inşa edilmiştir. Laiklik, hukuk devrimi ve eğitim reformu gibi dönüşümler, devletin modernleşmesini ve toplumsal yapının sekülerleşmesini hedeflemiştir.[^2]
Kemalist perspektifte demokrasi yalnızca çoğunluk yönetimi olarak değil, aynı zamanda çağdaş kurumların korunmasına dayanan bir siyasal düzen olarak görülür. Bu nedenle kitabın vurguladığı kurumsal denge ve denetim mekanizmalarının önemi, Kemalist düşünceyle önemli ölçüde paralellik göstermektedir.
**Popülizm ve Demokratik Gerileme
Levitsky ve Ziblatt, popülist liderlerin demokrasiler için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ileri sürmektedir. Yazarlar, popülizmin siyasal kutuplaşmayı artırdığını ve demokratik normların aşınmasına yol açtığını savunur.[^3]**
Kemalist bakış açısından da popülizm, siyasal rasyonaliteyi zayıflatma potansiyeline sahip bir olgu olarak değerlendirilebilir. Kemalist ideoloji, ulusal egemenliği temel almakla birlikte devlet yönetiminde akılcılık ve bilimsel yaklaşımın önemini vurgular. Bu bağlamda Kemalist düşünce, çoğunluk iradesinin hukuk devleti ve laiklik gibi temel ilkelerle sınırlandırılması gerektiğini savunur.
Dolayısıyla kitabın popülizme yönelik eleştirileri, Kemalist siyasal anlayışın “devlet kurumlarının korunması” konusundaki hassasiyetiyle büyük ölçüde örtüşmektedir.
Modernleşme ve Demokrasi İlişkisi
Bununla birlikte kitabın analizleri ağırlıklı olarak Batı demokrasileri üzerine yoğunlaşmaktadır. Kemalist perspektiften bakıldığında bu durum bazı sınırlılıklar doğurabilir. Çünkü Türkiye gibi geç modernleşen toplumlarda demokrasi çoğu zaman güçlü bir devlet ve reformcu elitler aracılığıyla inşa edilmiştir.[^4]
Cumhuriyet’in ilk döneminde gerçekleştirilen reformlar, klasik liberal demokrasi modelinden farklı bir modernleşme yolu izlemiştir. Kemalist düşünceye göre bu reformlar, uzun vadede çağdaş ve demokratik bir toplum yaratma amacını taşımaktadır. Bu nedenle Kemalist yaklaşım, bazı tarihsel koşullarda güçlü devlet müdahalesinin modernleşme ve demokratikleşme için gerekli olabileceğini savunabilir.
Levitsky ve Ziblatt’ın çalışması ise bu tür modernleşme deneyimlerini sınırlı ölçüde ele almakta ve daha çok yerleşik demokratik sistemlerin gerilemesine odaklanmaktadır.
Sonuç olarak Demokrasi Nasıl Ölür sorısuna, modern demokrasilerin kırılganlığına dikkat çeken önemli bir siyasal analiz sunmaktadır. Kitapta yer alan kurumsal erozyon, siyasal normların zayıflaması ve popülizmin yükselişi gibi tespitler önemli ölçüde anlamlıdır.
Kemalist bakış açısı, demokrasinin yalnızca seçim süreçleriyle değil, aynı zamanda modernleşme ve kurumsallaşma süreçleriyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurgular. Bu bağlamda Türkiye’nin Cumhuriyet deneyimi, kitabın sunduğu çerçevenin ötesinde farklı tarihsel dinamikler içermektedir.
Sonuç olarak eser, demokratik gerileme konusunda önemli bir teorik çerçeve sunmakla birlikte, Kemalist perspektiften bakıldığında modernleşme sürecinin tarihsel özgüllüklerini yeterince dikkate almayan bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir.
Dipnotlar
[^1]: Steven Levitsky & Daniel Ziblatt, Demokrasi Nasıl Ölür, İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2018.
[^2]: Mustafa Kemal Atatürk’ün reformları ve Cumhuriyet’in modernleşme projesi üzerine bkz. Erik J. Zürcher, Modernleşen Türkiye'nin Tarihi.
[^3]: Levitsky ve Ziblatt, Demokrasi Nasıl Ölür, popülizmin demokratik kurumlar üzerindeki etkileri üzerine tartışma bölümleri.
[^4]: Türkiye’de devlet öncülüğünde modernleşme üzerine bkz. Şerif Mardin, Türk Modernleşmesi.