2026 53. kitabı
Hırsızlar Kraliçesi #okudumbitti İlk kitaptaki o karanlık Stockholm atmosferini hiç kaybetmeden bu kez daha kalabalık, daha duygusal ve daha riskli bir gizeme taşıyor. Yazarın okuduğum ikinci kitabı oldu ve şunu net söyleyebilirim: Seri gerçekten ivme kazanarak ilerliyor. 1880 baharında Stockholm’ün SS Vega coşkusuna hazırlanması, hikâyeye hem tarihî bir fon hem de “herkes kutlamaya odaklıyken arka sokaklarda neler dönüyor?” hissi katıyor. Yetimhanedeki hareketlilik, çocukların gizli gizli kaybolmaları, polisin sert tavrı… Derken Mika’nın içini kemiren o tanıdık duygu başlıyor: “Bir şeyler ters.” İşin en iyi yanı şu: Mika sadece meraklı bir karakter değil; koruyucu, sorumluluk alan ve gerektiğinde tek başına bedel ödemeyi göze alan bir çocuk. Onu okurken “12 yaşında ama koca bir dünyayı sırtlıyor” diye düşündüm. Bu kitapta gerilim daha farklı çalışıyor: İlk kitapta daha “dışarıdaki tehdit” baskınken, burada tehlike sanki yetimhanenin içine kadar sızıyor. Çocukların “bir aileye ait olma” arzusunun nasıl kolayca istismar edilebildiğini görmek iç burkuyor. Yazar bunu didaktikleşmeden, olayın içine yedirerek anlatıyor; o yüzden okurken hem hızlanıyorsunuz hem de bazı sahnelerde durup “bu çocukların suçu ne?” diye içiniz acıyor. Mika’nın zekâsı yine en büyük koz. Olayları çözme şekli, ayrıntılara takılması, insanları okuması çok tatmin edici. Üstelik hikâye sadece bir “hırsızlık vakası” değil; arka planda Mika’nın geçmişine dair merak duygusu da diri tutuluyor. Tam rahatlıyorum derken yazar küçük bir ipucu bırakıyor ve ben yine “tamam tamam devam kitabı hemen gelsin” moduna giriyorum. Dil ve akış açısından da çok rahat okunan bir kitap: Bölümler sizi sürekli bir sonraki sayfaya itiyor. Ortaokul yaş grubu için yazıldığı belli ama bu, dünyayı basitleştiriyor anlamına gelmiyor. Tam tersine; karakterler gerçek, duygular gerçek, dönem atmosferi gerçek. Yetişkin okur olarak bile “bir oturuşta bitsin” isteği uyandırıyor. Atmosfer, gizem, kalp sıkıştıran toplumsal arka plan ve Mika gibi güçlü bir karakter… Hepsi bir araya gelince “Hırsızlar Kraliçesi” benim için serinin çok sağlam bir halkası oldu. Devamı için çıtayı yükseltti; ben hazırım. @olimposcocuk #HırsızlarKraliçesi #GeceKuzgunuSerisi #kitapkolikkafasikitapyorumu #reklamdeğilöneri
Hırsızlar KraliçesiJohan Rundberg · Olimpos Çocuk Yayınları · 20259 okunma