Puan vermedi·159 syf.····Okunma: 06 Nisan 2022 02:30 Roman, anne-babasını kaybetmiş genç ve saf bir yetim kız olan Pierrette Lorrain'in hikâyesini anlatır. Küçük kız, maddi durumu kötü olan büyükbabası tarafından, Provins adlı taşra kasabasında yaşayan kuzenleri Rogron kardeşlere (Sylvie ve Jérôme Rogron) emanet edilir.Bu iki kuzen; dar görüşlü, bencil, cimri, kindar ve aşırı tutucu karakterlerdir. Başlangıçta Pierrette'i yanlarına "iyilik olsun" diye alır gibi görünseler de, zamanla onu adeta bir hizmetçi / günah keçisi konumuna indirgerler. Kızın güzelliği, neşesi ve masumiyeti bile onları rahatsız eder. Çevrelerindeki küçük burjuva dedikoduları, siyasi çekişmeler (Legitimistler ve burjuva kesim arasındaki gerilim) ve kişisel hırslar, Pierrette'in kaderini adım adım trajik bir yola sürükler.
Temalar ve Balzac’ın Bakışı
Taşra toplumunun ikiyüzlülüğü, dar kafalılığı ve yıkıcı dedikodu kültürü
Küçük burjuvazinin para hırsı ve bencilliği
Masumiyetin / saflığın güçlüler tarafından ezilmesi
Adalet sisteminin ve toplumun zayıf bireyleri nasıl koruyamadığı (veya korumak istemediği)
Çocukluk / genç kızlık masumiyetinin taşrada nasıl yok edildiği
Balzac burada adeta bir masumiyet kurbanı portresi çiziyor. Romanın sonunda Pierrette’in trajedisi, Beatrice Cenci gibi tarihî bir figürle karşılaştırılarak daha da dramatik bir hal alıyor.
Roman, Balzac tarafından dönemin sevgilisi Mme Hanska’nın 11 yaşındaki kızı Anna de Hanska’ya ithaf edilmiştir. Yazar aslında “biraz kızlara yönelik, masum bir hikâye” yazmak istemiş ama taşra gerçekliğini işledikçe hikâye karanlık ve acımasız bir hal almıştır.
Bazı edebiyat tarihçileri, eserdeki tıbbî betimlemelerin (özellikle Pierrette’in başındaki travma ve sonrasındaki belirtiler) kronik subdural hematom (kronik beyin zarı altı kanaması) hastalığının çok erken ve doğru bir tasviri olduğunu söyler — 1840’ta yazılmış bir romanda oldukça dikkat çekici.
Kısaca: Balzac’ın en duygusal ve en sert taşra eleştirilerinden biri. Eğer Eugénie Grandet veya Vadideki Zambak gibi eserlerini sevdiyseniz, Pierrette de sizi üzecek ama aynı zamanda çok etkileyecek bir kitap.