Spoilerle karışık inceleme!!!
2026 13. kitabı
Okunma: 10 Mart 2026 15:07
Ve bir Yaşar Kemal klasiği daha... Bir öğle arası yolum düştü tekrar Yaşar Kemale iyi ki de düştü. Kısa ve severek okuduğum bir eser oldu. Konuya gelecek olursak: Memet,Yusuf, çocuk Mehmet, Aşık Ali ve Hösük köylerinde iş olmaması nedeniyle köylerinden kalkıp kavurucu sıcaktaki Çukurovaya gelmeye karar verirler bir umutla ama Çukurova eski Çukurova değildir. Tarımda artık insan gücü yerine makineler almıştır. Yusuf birçok kez "Çukurova batsın." demiş ve gitmemeleri için ısrarda bulunmuş ama başka çareleri de yoktur ve yola koyulurlar. Birçok köy gezmişler ama büyük bir hayal kırıklığı yaşarlar hele ki en büyüğü memetin ablasının onu görmezden gelmesi ve öküzünün kesilmesi. Ve birden ortaya çıkan hüyükün üzerinde duran nar ağacı efsanesi hepsi için birer umut olur ve en önemlisi Yusuf yolda sıtmaya yakalanır çok kötü olur. Her şeyin dermanı olduğu düşünülen Hüyükteki Nar Ağacı. İnsanların umutlarını bir ağaca bağlaması ne tuhaf bir şey dimi. Çukurovaya küserler traktörlerden nefret etmeye başlarlar. En komiği çocuk Mehmetin sürekli çangal boynuzlu öküz almak istediğini sürekli söylemesi ben çok güldüm okurken. Ve tabii ki arada patlak veren büyük bir olay bence bir köyde ağayla denk gelip tartışmaları onları ezik düşürmesi çok ayar oldum. En güzel yeri ve kalpleri ısıtan ise Ahmet denilen bir adamın onlara yardım etmesi ve onları yanlarında tutmak istemesi ve demek hâlâ iyi insanlar varmış diye düşündürttü sadece otçu Hasan onları hayalkırıklığına uğratır(olmadığını söyler) Kitabın sonunda hayal ettikleri abartıla abartıla anlatılan nar ağacına ulaşırlar ama yine hüzün; nar ağaçları da modernleşme,makineleşme,kurbanı olmaktan öteye gitmiyor. Ve oraya ulaşıp gecesinde uyumaları hâlâ bir umutla en merak edilen ise Mehmet çocuğun Hösükün hançerini alıp ortadan kaybolması. Bence o onları ezikleyen kötü duruma düşüren adamı öldürmeye gitti ve bence anlayan tek kişi Aşık Aliydi. Neyse bugünlük yeter Sağlıcakla kitapla kalın İyi okumalar
Hüyükteki Nar AğacıYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20186,2bin okunma