Bilge Ruh O
2026 20. kitabı
Okunma: 10 Mart 2026 16:28
Ondan başka kimseye hayranlık beslemediğimi söylemiştim, yine söylüyorum: Yalom, gerçek bir bilge ve ben... o bilge ile ölmeden önce bir kez rastlaşmak, sohbet etmek isterdim. Meğersem benim bu dileğime dünyanın diğer ucundan başka biri daha sahipmiş ve o bu dileğini gerçekleştirebilmiş, Yalom anlattı. Kıskançlık ve imrenme duyguları içerisinde dünlerce gidip geldim, hâla da... "Asıl iyileştiren ilişkidir," mottosuyla gerçekleştirdiği "burada ve şimdi terapileri" ile Yalom, öyle çok kayıp ve sancılı ruha dokunmuş ki... Bunlarla diğer psikoterapistler gibi övünmüyor, bilakis daha fazlasına dokunamadım diye içten içe kendini yıpratıyor. Bu son kitabıyla ben de yıprandım, hem de çok fazla. Yalom artık seans vermiyor; beyni ona veda etmeye çalışıyor. O bunu kabullenmiş gibi, ben ise henüz hazır değilim. Bundan önceki "Ölüm Kalım Meselesi" eserinde de çok kötü olmuştum. 66 yıllık eşi Marilyn veda etmişti, Irv ise çok acı çekiyordu, hissettim. Gerçek bir sevgiyi Yalom çiftine kadar kimsede görmedim. Tek tanıdığım sevgi, onlara ait. Sahip oldukları o sadakat, benim için baş döndürücü, gerçek olamayacak kadar düşsel bir zarafet taşıyor. Başka bir sevgi göreceğimin umudunu da taşımayı uzun zamandır kaybettim. Her şey aşırı çıkarcı, maddesel: Ruh, düş, umut, merhamet, çoktan öldüler. Başımız sağ olsun. Geriye sadece Irvin Yalom kaldı. Çok fazla psikoterapist, psikolog, danışman tanıdım. Tanıdım, iddialı aslında; onlar da kendilerine yabancıydı ki ben de tanıyamadım, sadece rastlaştık. Mesafeli, soğuk, ilişkiden uzak diyaloglarla ruha dokunmayı amaçladığını iddia eden cümleler çıkıyordu ağızlarından, yürekleri buz gibiydi. Ve çok, çok pahalı. Kim, nerede, nasıl biri olduğu önemli değil; Irv'in de dediği gibi, samimiyeti ve sıcaklığı olan birkaç "Kalp Saati Muhabbeti" yeter aslında: "Karlı Buzullarla Kaplı Soğuk Dağların Ötesi Kadar Uzak Bir Mesafe Saati" benim için sanırım artık Irvin Yalom ile konuşabilmek... Çok ihtiyacımın olduğu bir zamanda benim için yazmış olmalı bu #KalpSaati eserini. Bir öncekinde de olduğu gibi... Buna inanmayı seçiyorum. ... Keşke bir kez göz göze sohbet edebilseydik Ey Bilge Ruh! ... #oku #IrvinYalom #psikoterapi #bilge
Psikoloji /Psikiyatri
Kalp SaatiIrvin D. Yalom · Pegasus Yayınları · 2025161 okunma