Kalp Saati

Türler:
Sıralamalar

2025 140. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2025 00:52
Acaba gerçekten Irvin D. Yalom'un son kitabı mıydı? Sanırım Yalom kadar onun okuyucuları, eski hastaları ve ailesi de yolun sonuna artık iyice yaklaştığının farkında. Bu kitapta biraz da veda ediyor gibi. Babasının gölgesinde kalmamak için yıllarca başka alanda kariyer yapan oğlu, kürkçü dükkanına geri dönüp babası gibi psikoterapist olmaya başlıyor ve bu kitapta ortak yazar olarak yer alıyorlar. Irvin D. Yalom ile ilgili yıllar önce Youtube bir video atmışım. Evdeyken kısa kısa çektiğim videoları birleştirip derleme yapmışım. Linkini de bırakayım. Aslında daha derli toplu ve uzun bir video ile anlatmak istiyorum ilerleyen günlerde. youtu.be/UFoWlYe09ik?si=... Kalp Saati kitabında eşinin ölümü sonrası hayatla nasıl başa çıktığından bahsediyor. Pandemi sürecinde evinden zoom toplantıları düzenleyerek daha önce hiç yapmadığı şekilde sadece bir kerelik ve bir saatlik görüşmeler yaparak terapistliğe devam ediyor. Aslında Yalom'un kendi yas sürecinin üstesinden nasıl gelmeye çalıştığını okuyoruz. Dile kolay 74 yıl beraber olduğunuz çocukluk arkadaşınız, sevgiliniz, aşkınız, eşiniz, çocuklarınızın annesi artık yok. Yalom çoğu kez eşi için akıl hocam demiştir. İkisi beraber el ele verip mükemmel bir kariyer inşa ettiler. Birbirlerinin en iyi versiyonunu gerçekleştirmek için destek oldular. Yalom'un çocukken yaşadığı yalnızlığı ve dünyayı düşününce, kurduğu aileyi, kariyerini, başarılarını, insanların hayatına dokunmasını her zaman gıpta ile okudum. Yalom'un kitapları ve Robin Williams'ın filmleri benim akıl hocam oldu hayatım boyunca. Onlar olmadan ne yapardım bilmiyorum. 20 yaşımda ilk kez Nietzsche Ağladığında kitabıyla hayatıma girdi. On beş yıldır terapistim, akıl hocam, dedem ve arkadaşım oldu. İnsana dokunmanın, konuşmanın, hikaye anlatmanın, dinlemenin iyileştirici ve
2026 31. kitabı
Okunma: 04 Mart 2026 22:00
Yalom, bu kitabında pandemi döneminde “şimdi ve burada” yaklaşımı yaptığı tek seanslık terapileri anlatıyor. Kitapta tek bir tema hakim değil. Ölüm, yalnızlık, yaşlanma, demans, kimlik ve anlam arayışı gibi birçok tema seansların içinde yer alıyor. Kitabın beni en çok etkileyen yönü, Yalom’un yalnızca iyi giden seansları değil; zorlandığı, tıkandığı ve hatta başarısızlık hissi taşıyan seansları da anlatmasıydı. Bu şeffaflık, özellikle terapist figürünün çoğu zaman idealize edildiği bir alanda, nadir bir meziyet. Hata ile barışık olma hâli ve bunu saklamak yerine görünür kılma cesareti, kitabın ya da yazarın gerçek gücü olabilir. Çünkü çoğu zaman başarının önündeki en büyük engel, yanlış yapmamaktan çok yanlışı gizleme kaygısı oluyor. Yalom bu kusursuz görünme kaygısını aşma cesaretini bizlere göstermiş. Yalom’u özel kılan yönü terapiye dair yaklaşımını daha insani bir yere çekiyor olması. Teknik bir üstünlük gösterisi sergilemiyor. İki kişinin karşılaşması üzerinden ilerliyor. Ben genel olarak terapistlere ve kendini açma süreçlerine olumlu bakan biri değilim ama Yalom’un kendine has bir tarzı olduğunu da kabul ediyorum. Bu kitap, terapi tekniklerinden ziyade hassasiyet ve kırılganlık gibi insani yönler üzerine odaklanmış. Ve belki de bu yüzden güçlü bir metin. Yalom’un gücü, bildiklerinden ziyade saklamadıklarında.
2026 42. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2026 23:14
Kimin onay almaya ya da sevgiyi hissetmeye umutsuzca ihtiyaç duyduğunu asla bilemezsiniz.Irvin D. Yalom u Nietzsche Ağladığında ile tanıyıp ikinci kitap olarak seçtiğim #k:514693nde, yazarın sıcacık diline daha hakim olduğumu hissediyorum. Psikoterapi alanında dünyada en ünlü isimlerden olan Irvin D. Yalom edebi yönüyle de sizi sarıp sarmalayacak bu kitapta. Klasik psikoloji kitaplarını unutun çünkü bu kitap “burada ve şimdi” samimi bir bağlantı ve kendini açma yöntemiyle bir hastaya nasıl yardımcı olunabildiğini, uzun süren seanslara bile bazen gerek kalmadan insanın en derinleriyle yüzleşebileceğini, gerçek hikayelerle anlatıyor. O sıradan psikolog koltuklarında oturup yakınan ve onları kısa tepkilerle dinleyen bir uzmanın seanslarına konuk olmuyorsunuz bu kitapta. Hayatının sonuna yaklaşmış, demanstan muzdarip bir doktorun, bir saatlik seanslarla insanlara yardım etme yolculuğuna çıkacaksınız. Hepsi birbirinden bağımsız gerçek travmalara sahip gerçek kişilerin hayatlarına dokunan Irvin D. Yalom ,aslında bu seanslarda kendi travmalarıyla da yüzleşen, kendini gerçekleştirme yolculuğumuzun ömür boyu sürdüğünü gösteren bir doktor. Kalp Saati ni oğluyla birlikte yazan Irvin D. Yalom , kitabın Covid dönemine ve eşi Marilyn Yalom ‘un ölümünün yas sürecine denk gelmesi sebepleriyle sanal bir platform aracılığıyla kendisinden danışmanlık isteyen insanlarla birer saatlik görüşmeler yapıp ardından bir kaç maille onlardan geri dönütler alıyor. Ve bunu yaparken daha önce çok denemediği bir yöntem “kendi özel hayatını hastaya açma” yönetimi deneyimliyor. Bu yöntem kitabın dilini de öyle samimi hale getiriyor ki kitap su gibi akıp gidiyor. Başkalarına faydalı olmayı, iletişimden fayda sağlamayı doksanıncı yaşında bile bırakmayan Irvin D. Yalom hayranlık uyandırıcı bir yazar ve psikiyatri uzmanı gerçekten. Kitap
Alıntı
Ölüme doğru adım adım...
2025 26. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2025 00:00
Yalom okumak ilk defa güzel gelmedi. Aslında güzeldi de, hafızasına yönelik kayıpları ve kaybettiği hayat enerjisi her satırda, her cümlede fazlasıyla yer aldığı için garip bir üzüntü ile okudum. Psikoloji alanında uzmanlık edinip, çok önemli kürsü ve alanlarda var olup, hayatin son deminde noksan kalıyor olmak, eşinin kaybının yükünü yaşıyor olmak da üzücü tabi. Tek seanslaro bırakmış olma noktasına gelişi ise gerçekten sarsıcı. Okumanın sonunda hissettiğim şu oldu: İnsan bir mum gibi. Işığın feri azalınca duracağı yeri bilmeli. Hayatı paylaştığımız insanlara karşı, hayatı zorlaştırmamak için durmalı. Otuzunda ölen ne yapsın. Yaşamak güzel şey muhakkak, yaşama dair katma değerlerimiz azaldığında durmak lazım. Kitaba dair öğrendiklerim: Terapistler de terapi almalıdır. Sağlıklı iletişim kuran insan olmak lazım. Gelişime açık olmak, dürüstlük en çok kişi için gereklidir. Kendi duygu durumunu tanımak ve paylaşabilmek marifettir. Hayat bize yoksunluklarla yaşamayı eninde sonunda öğretir. Keyifli okumalar dilerim...
Bilge Ruh O
2026 20. kitabı
Okunma: 10 Mart 2026 16:28
Ondan başka kimseye hayranlık beslemediğimi söylemiştim, yine söylüyorum: Yalom, gerçek bir bilge ve ben... o bilge ile ölmeden önce bir kez rastlaşmak, sohbet etmek isterdim. Meğersem benim bu dileğime dünyanın diğer ucundan başka biri daha sahipmiş ve o bu dileğini gerçekleştirebilmiş, Yalom anlattı. Kıskançlık ve imrenme duyguları içerisinde dünlerce gidip geldim, hâla da... "Asıl iyileştiren ilişkidir," mottosuyla gerçekleştirdiği "burada ve şimdi terapileri" ile Yalom, öyle çok kayıp ve sancılı ruha dokunmuş ki... Bunlarla diğer psikoterapistler gibi övünmüyor, bilakis daha fazlasına dokunamadım diye içten içe kendini yıpratıyor. Bu son kitabıyla ben de yıprandım, hem de çok fazla. Yalom artık seans vermiyor; beyni ona veda etmeye çalışıyor. O bunu kabullenmiş gibi, ben ise henüz hazır değilim. Bundan önceki "Ölüm Kalım Meselesi" eserinde de çok kötü olmuştum. 66 yıllık eşi Marilyn veda etmişti, Irv ise çok acı çekiyordu, hissettim. Gerçek bir sevgiyi Yalom çiftine kadar kimsede görmedim. Tek tanıdığım sevgi, onlara ait. Sahip oldukları o sadakat, benim için baş döndürücü, gerçek olamayacak kadar düşsel bir zarafet taşıyor. Başka bir sevgi göreceğimin umudunu da taşımayı uzun zamandır kaybettim. Her şey aşırı çıkarcı, maddesel: Ruh, düş, umut, merhamet, çoktan öldüler. Başımız sağ olsun. Geriye sadece Irvin Yalom kaldı. Çok fazla psikoterapist, psikolog, danışman tanıdım. Tanıdım, iddialı aslında; onlar da kendilerine yabancıydı ki ben de tanıyamadım, sadece rastlaştık. Mesafeli, soğuk, ilişkiden uzak diyaloglarla ruha dokunmayı amaçladığını iddia eden cümleler çıkıyordu ağızlarından, yürekleri buz gibiydi. Ve çok, çok pahalı. Kim, nerede, nasıl biri olduğu önemli değil; Irv'in de dediği gibi, samimiyeti ve sıcaklığı olan birkaç "Kalp Saati Muhabbeti" yeter
Psikoloji /Psikiyatri
2025 107. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2025 00:09
İrvin Yalom; insan varoluşunun temel dinamikleri olan ölüm, yalnızlık ve hayata anlam verme gibi konularla yüzleşen bireylerin yaşadığı içsel çatışmalara odaklanan Varoluşçu Terapi müdahale yaklaşımıyla çalışmaktadır. 93 yaşındaki yazar, danışanların kendilerini daha iyi anlamalarına ve sorunlarına yönelik işlevsel çözüm yolları geliştirmelerine yardımcı olan uzun soluklu terapi süreçlerini her ne kadar etkili bulsa da, hafızasının eskisi kadar güçlü olmadığını fark ederek engin birikimini farklı bir biçimde aktarmaya karar verir. Bu nedenle, danışanlarıyla tek seanslık görüşmeler yapmayı seçer. Kalp Saati, işte bu tek seanslardan oluşan 22 hikâyeyi bir araya getiren bir eser. Varoluşçu Terapinin özünü oluşturan insanlar arası bağ kurma, içtenlik, duygusal temas ve paylaşım kitapta merkezi bir yer tutuyor. Hikâyelerde; yas süreci içinde çökkünlük ve yoğun öfke duyan Susan’dan, bağımlılık ve istismar geçmişinin gölgesinde geleceğe ümitle bakmakta zorlanan Julia’ya; bağ kurma ve duygu paylaşımı konusunda sınırlara sahip Sophia’dan, duygularını ifade etmekten rahatsız olan Christine’e; yetersizlik duygusuyla kabul ve değer arayışı içinde olan Paul’dan, takıntılı düşünceleriyle baş etmeye çalışan Maya’ya kadar pek çok farklı yaşam öyküsüne tanıklık ediyoruz. Kelimeleri ustalıkla kullanmasına rağmen bağ kurmakta zorlanan Alberto; çocuk yaşlardan itibaren otizm tanısı nedeniyle yoğun izolasyon yaşayan Margaret; ölüm korkusuyla yüzleşen Albert; çocukluk travmalarının yetişkinliğini nasıl şekillendirdiğini görmek istemeyen Antje; herkesin çözemediği sorunları çözen terapist Gene; sevgisiz bir çocuklukla büyümüş ve yakınlığa ihtiyaç duyan Sonja… Tüm bu vakalar, kitabın zengin ve insana ayna tutan içeriğini oluşturuyor. Yalom, bu tek seansları anlatırken yalnızca
2026 10. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2026 18:02
Irvin Yalom kitaplarını sevenler için, kaçırılmaması gereken bir kitap. Klasik terapi hikayeleri -ama bu kez tek seanslık terapiler-, bu hikayelerden kendimize aldığımız notlar yanında, 90 yaşını geçmiş yazarın kendi hayatına ve duygularına dair de çok şey var bu kitapta. Açıkçası beni hasta hikayelerinden daha çok, demans süreci başlamış Irvin Yalom’un kendisiyle ilgili anlattıkları etkiledi. Hem geçmiş hayatını, hem demans sürecinde yaşadıklarını paylaşmasını çok değerli buldum. En çok etkilenip ders çıkardığım kısım da, yazarın ilerlemiş yaşına ve bozulmuş sağlık durumuna rağmen, yaşamaktan, kendini geliştirmekten, hâlâ ilerlemekten vazgeçmemiş olması. Belki hayatının yazdığı son kitabını, yazar hayattayken okumak çok büyük bir şans bence. Belki dedim, çünkü kendisi 70 yaşından sonra yazdığı her kitap için ‘heralde son kitabım.’ demiş. O yüzden yine bir sürpriz yapar belki. :) Özellikle psikoloji alanında çalışanların, psikolojiye, psikoterapiye ilgisi olanların zevkle okuyacağı ve yeni şeyler öğreneceği bir kitap. Tavsiye ediyorum.
2026 2. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2026 09:11
Irvin Yalom, son kitabı olduğunu belirttiği Kalp Saati’nde, bizleri alışılmışın dışında bir yolculuğuna çıkarıyor: Tek seferlik, bir saatlik terapi buluşmaları. Pandemi döneminin getirdiği kısıtlamalarla Zoom üzerinden gerçekleşen bu seanslar, fiziksel mesafenin ruhsal yakınlığa engel olmadığını zaten kanıtlıyor. Yalom, sadece tek bir seansta bile bir insanla nasıl anlamlı ve gerçekçi Kalp Saati bir bağ kurulabileceğini ustalığıyla gözler önüne seriyor. Kitapta, eşinin vefatından sonraki yas süreciyle nasıl başa çıktığı, hastaları tarafından en çok merak edilen ve sorulan konu haline geliyor. Tam da bu noktada Yalom, klasik terapinin katı sınırlarını esneterek "kendini açma" kavramının önemini vurguluyor. Genel kanının aksine, terapistin kendi kırılganlığını ve insani yanlarını danışanla paylaşmasının, iyileşme sürecinde ne denli önemli olduğunu bizzat kendi deneyimiyle ispatlıyor. Kendi sonuna yaklaşırken bile "Bir başkasının hayatına nasıl dokunabilirim?" sorusunun peşinden giden koca yürekli insan.. İyi ki sen İrv... (Her ne kadar veda gibi dursa da, kaleminin bizlerle kalmaya devam etmesini umuyorumm.)
Puan vermedi·304 syf.·
2026 17. kitabı
​Bu sene okumalarım pek ilerlemiyor; başlıyorum, bırakıyorum; başka bir kitaba başlıyor, yine bırakıyor, yine başlıyor ve yine... Bu durum, bir kez daha bana okumanın, hayatım için öğrenmekten çok daha öte bir anlam ifade ettiğini hatırlatıyor. Okumak beni sakinleştiren, hayatta tutan, yeni güne başlamaya cesaret veren, dostluk eden, haz veren ve nefes aldıran bir araç. Bunu sürdürmenin zor olduğu zamanlarda oldukça zorlanıyorum. Kitap incelemesine neden böyle başladım acaba? :) Yalom’un bu kitabındaki kendini açmalarından mı etkilendim? Muhtemelen... ​Yalom’un —şimdilik— son kitabı olan Kalp Saati, eşi Marilyn’i kaybettikten sonra ve hafıza sorunlarının oldukça ilerlediği bir dönemde kaleme alındı. Bir nevi "çift yas" süreci de diyebiliriz. Hafızası iyice zayıfladığından, yalnızca tek seferlik danışmanlıklar yapmaya karar veriyor ve "Burada ve Şimdi" ilkesiyle bu tek seferlik görüşmeleri yürütüyor. Kitap, bu danışmanlık sürecinden bazı seansları konu alıyor. Okurken içimdeki eleştirel ses hemen karşı çıktı: "Tek seanstan nasıl bir fayda umuyor?", "Bu tutum fayda sağlamaktan çok bencilce bir eylem gibi durmuyor mu?", "Kendi öznel durumumuza göre bir alanı şekillendirmek etik mi?" vs. İçimde her şeye dırdır eden bir yapı var, ben onun sesini duruma göre kısıp açıyorum, yoksa tüm ömrümü eleştiriyle, mızmızlıkla, huysuzlukla ve önyargıyla geçirirdim. İnsanın, kendine kulak vermemesi gerektiği zamanları bilmesi şart. ​Her neyse, kitabımıza dönersek... Bu tek seanslık görüşmelerin etkili olabileceği konusuna şüpheyle yaklaşmakla birlikte, kitabı okurken aslında görüşmelerin o seansta başlamadığını da görüyoruz. Yalom’un kitaplarını okumuş, eğitimlerine katılmış yahut eskiden tedavi sürecini yönetmiş kişileri danışan olarak kabul ettiği göz önüne alınırsa, bu ilişkinin
2026 12. kitabı
Okunma: 06 Mart 2026 10:41
Sevgili Yalom’la tanışmam otuzlu yaşlarıma denk gelir Hem romanlarını hem de terapi anılarından oluşan kitaplarını hep severek okudum. En son “Bir Psikiyatristin Anıları” kitabını okumuş ve kendisine bir kez daha hayran olmuştum. Bu yıl Haziran ayında 94 yaşını dolduracak ve o bedeninin ona ihanet etmesine kafa tutarak üretmeye devam ediyor. Bu kitap hayat arkadaşını kaybettikten sonra yaşadıklarını ve Covid sürecinde hayatını nasıl şekillendirdiğini anlatan sıcacık bir anlatı olmuş. Çocuklarının ve torunlarının sevgi çemberi ile sarılmış şekilde hayatının aşkına kavuşacağı günü bekliyor Kitap bana çok uzun yaşamanın bir lanet mi yoksa bir armağan mı olduğunu düşündürdü. Öyle ya da böyle hepimiz bilmediğimiz bir süre için bu dünyaya geliyoruz, umarım Yalom kadar şanslı olur ve hayatta olduğumuz sürece kendimiz ve sevdiklerimiz için güzel anılar ve hisler bırakarak bu dünyaya veda ederiz Eğer hiç Yalom okumadıysanız bu okutacağınız ilk kitap olmamalı, onu tanımaya bence en sevdiğim kitabı olan Divan’la başlayabilirsiniz Herkese bol okumalı güzel bir hafta sonu dilerim Kitapkurdu #kalpsaati #psikoterapi #2026okuduklarimsedus

Irvin D. YalomYazar · 37 kitap
Yahudi asıllı Amerikalı psikanalist, psikiyatrist, psikoterapist ve yazar. Profesör unvanına sahip olan Yalom, Standford Üniversitesi'nden emekliye ayrılmış olup, alanında oldukça zengin bir yapıya sahip, bilimsel kitapların ve romanların sahibidir. Yalom, varoluşçu psikoterapinin en önemli yaşayan temsilcilerinden biridir. Aynı zamanda Uluslararası Sigmund Freud – Psikoterapi 2009 ödülünün de sahibidir. Washington, DC'de dünyaya gelen Yalom'un Yahudi kökenli ailesi, I. Dünya Savaşı'nın bitmesinden kısa bir süre sonra Polonya sınırlarına yakın bir Rus kasabası olan Celtz'ten ABD'ye göç etmiştir. ABD'nin en etkili psikanalistlerinden biri olarak kabul edilen Yalom'un, kendine akıl hocası olarak kabul ettiği kişi Jerome D. Frank'dı. Yalom, psikanalistler içinde sürekli olarak kritize edilen psikanalizin geliştirilmesinde öncülük yapmış ve aynı zamanda psikanalizdeki uzun ama etkileyici yeni rehabilitasyon yöntemleriyle insanın psikolojik rahatsızlıklarını yeniden ve daha iyi anlamayı sağlarken, uyguladığı yöntemlere has içeriklerle dolu yazdığı romanlar onun edebiyat dünyasında da yer edinmesine yardımcı olmuştur. Irvin David Yalom, toplum bilimci ve yazar Marily Yalom ile evlidir. Bu evlilikten dört çocukları olmuştur. Kaliforniya, Palo Alto'da yaşamaktadır. Yazdıklarında kullandığı genel metafor psikanalitiktir ve felsefeyle de iç içedir. Grup terapilerinde uyguladığı varoluşçu yöntem, klasik bir yöntem olsa da Yalom, bunun günümüz psikanalizinde deforme olmasını engelleyen çok daha sonuç alıcı bulgularla devam ettirmiştir.