Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Murattgenstein

Murattgenstein
@murattgenstein
Sıkı Okur
Edebiyatı ve güzel sanatları sevmek; yeryüzünün güzelliklerini tatmak, onun için de maddi bakımdan azla yetinmek; doğruluktan ayrılmamak, insanlarla kardeşçe geçinmek, iyi bir arkadaşa bağlanmak...
Sabitlenmiş gönderi
Üşüdüğümüzde camı kapatmak kadar kolay olsaydı keşke, sevilmediğimizi anladığımızda o kişiye yüreğimizi kapatmak... (Müşfik Kenter)
Reklam
Birkaç aydır masamda büyük bir yer kaplıyordu. 1.100 sayfalık biyografiyi nihayet bitirebildim. Uzun süre baskısı olmayan bir biyografiydi. Okumaktan en çok zevk aldığım ve en çok merak ettiğim biyografiydi. Bence son yüzyıldaki en büyük politikacıydı Churchill. Viktoria İngiltere’sinden Elizabeth İngiltere’sine geçişte iki dünya savaşı, bir dünya ekonomik krizi, soğuk savaş ve nice sorunla mücadele etti. II. Dünya Savaşı’ndaki önderliği ve öngörüsüne hayran olmamak elde değil. 91 yıllık yaşamı dolu dolu yaşamak. Son nefesine kadar eşine aşık olan, sayısız kitap yazan, Nobel alan, cephede savaşan, ülkesine önderlik eden muhteşem bir karakter. Onu bu kadarcık kelimeyle anlatmayacağım tabii ki. Kitabı bitirdim ama incelemesini yazmam ve alıntılarını paylaşmam birkaç günümü alacaktır.
1183 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
178 günde okudu
Churchill
ChurchillMartin Gilbert
9.1/10 · 24 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Thomas L. Friedman'a göre, bir ülkenin altın deli gömleğinin içine sığabilmesi için şu altın kuralları benimsemesi gerekir: Özel sektörü ekonomik büyümenin temel motoru hâline getirmek, enflasyon oranını düşük tutmak ve fiyat istikrarı sağlamak, devlet bürokrasisini küçültmek, bütçe fazlası sağlamasa bile olabildiğince dengeli bir bütçe yürütmek, ithal ürünler üzerindeki gümrük tarifelerini kaldırmak veya düşürmek,kotalardan ve yerel tekellerden kurtulmak, ihracatı artırmak, devlete ait sanayi kuruluşlarını ve kamu iktisadi teşebbüslerini özelleştirmek,sermaye piyasalarını serbestleştirmek, para birimini konvertibl hâle getirmek, ülkedeki sektörleri, hisse senedi ve tahvil piyasalarını doğrudan yabancı mülkiyete ve yatırıma açmak, ülke içindeki rekabeti olabildiğince artırmak üzere ekonomiyi devlet düzenlemelerinden arındırmak, kamusal yolsuzlukları, sübvansiyonları ve rüşveti olabildiğince azaltmak, bankacılık ve telekomünikasyon sistemlerini özel mülkiyete ve rekabete açmak, yurttaşlara yerel ve yabancı emeklilik fonları ve yatırım fonları arasından seçim yapma fırsatını vermek.
Reklam
Sefahat düşkünü bir kimsenin ahlaken düşük dürtülerle hareket ettiği açıktır. Ancak ekonomik alanda değerlendirdiğimizde, “onun müsrifliği, terzilere, hizmetçilere, aşçılara ve hayat kadınlarına iş imkânı sağlarken, tüm bu kişiler ise fırıncıların, marangozların vb. iş hacimlerini artıracaktır”. Sefahat düşkününün doyumsuzluğunun topluma yarar sağladığını söyleyen Mandeville daha da ileri giderek, kişisel ahlaksızlıklara dayanmaksızın refaha kavuşmuş ve güçlü hâle gelmiş bir ülkenin var olmadığını söyler. Dönemin İngiltere’sini hicveden Arılar Meseli, refah içinde yaşayan ama ahlaken kokuşmuş, yolsuzluklara bulaşmış bir arı kovanını anlatır. Yozlaşmadan rahatsızlık duyan mitolojik tanrı Jüpiter, bu kovana ahlaklılığı ve erdemliliği benimsetmesi için bir kraliçe arı gönderir. Gerçekten de, yeni kraliçe arının yönetimi altında arılar bu kez; azla yetinen, gösterişten, lüksten uzak duran, elindekini başkasıyla paylaşan mütevazı, hırslardan uzak, erdemli hayatlar sürmeye başlarlar. Ne var ki bu kezde yükselme, lüks yaşama hırslarını kaybeden arılar daha az çalışmaya başlarlar ve kovan giderek daha yoksul bir yere dönüşür ve zamanla eski refahtan eser kalmaz.
Joseph Schumpeter'a göre; Yurttaşlar oy verme yoluyla rekabet sürecine dâhil olabilirler; ama çok az şey bildikleri için topluma etkin bir biçimde hâkim değildirler. Oynamaları gereken rol siyasetçilerin kötü yola sapmalarını engellemektir. Toplumu seçkinlerin yönetmesi gerekir, yurttaşlar elitlerin dolaşımının düzgün ve barışçı yollardan gerçekleştirilmesinden sorumludurlar.
Joseph A. Schumpeter
Joseph A. Schumpeter
Bourdieu tahakküm altında bulunanların, toplumsal hiyerarşiyi meşru görmelerine neden olan bir tür itaat süreci tanımlar. Kendi kendilerini aşağı görmelerine neden olan algı şemalarını içselleştirdiklerinden toplumsal hiyerarşiyi doğal ve zorunlu saymaları bir anlamda onları simgesel şiddetin suç ortağı kılar.
Pierre Bourdieu
Pierre Bourdieu
67 syf.
7/10 puan verdi
Yıllar sonra tekrar elime aldım. Yarım saat sürmedi göz ucuyla okumam. Otobiyografik anıları okumaktan büyük zevk alıyorum. Yaşanmışlıklar ve başkalarının sizinle aynı yoldan geçtiğini, aynı duyguları yaşadığını, aynı sorunlarla karşılaştığını okumak güç veriyor. Yalnız olmadığınızı hissediyorsunuz. Tezer Özlü için karamsar ve gri düşüncelere sahip dense de onu okurken rahatladığımı düşünüyorum. Yaşamın özünü bu kadar iyi anlamış bir insana dünyanın dar edilmesi kadar kötü bir şey olamaz. İnsanın çıkarsız, içinden geldiği gibi yaşayamadığı bir toplumda üzerine kefen gibi biçilen rolü oynamasını eleştirmiştir hep. Bir yanda ölmek istemesine rağmen herkesten iyi yaşayan bir Tezer Özlü; diğer yanda ise ölmeyecekmiş gibi yaşayıp ölüden farkı olmayanlar... Çocuklar için çaresizlikten katlanılan evlilikler, kadınların erkeklerden ve hayattan alamadıkları haz, namus ve sadakat arasına sıkışan hayatlar, yalnızlık, toplum baskısı, anlaşılamamak... Tezer Özlü, kendisinden önceki kuşağın kısık sesini gür bir şekilde haykırmıştır. Kendisinden sonra gelenlere yol açmıştır.
Çocukluğun Soğuk Geceleri
Çocukluğun Soğuk GeceleriTezer Özlü · Yapı Kredi Yayınları · 201816,5bin okunma
Çoğu tutucu insanlar. Tüm düşünceleri para. Ev. Araba. Ve çocuklarının güzel geleceği. Gizli sevgililer edinmeye çalışan, ama kendilerini mutlu aile babaları, ileri bilim adamları göstermek isteyen, insanın özünü anlamaktan yoksun kişiler.
Sayfa 48 - YKY YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Öfke içinde büyüyoruz. Oturduğumuz semte, sokağa, odalara, eşyalara, kış aylarında güçlükle ısıttığımız, eskimiş, ortası çukur pamuk yataklara öfke duyarak büyüyoruz.
Sayfa 23 - YKY YayınlarıKitabı okudu
Biz üç kardeş de bu evden hemen kopabilmek için büyük çaba harcıyoruz. Dışarıda, yaşamın gürültüsü içinde, ya da başka evlerde, başka insanlarla yaşam her zaman daha güzel geliyor bize.
Sayfa 15 - YKY YayınlarıKitabı okudu
Onun dünyası çamaşır, bulaşık, namaz, oruç ve Çarşamba Pazarı'dır. Kimse ona fazlasını sunmaz. O da istemez. Başımıza son suyu dökerken, bizleri Arapça dualarla kutsuyor.
Sayfa 14 - YKY YayınlarıKitabı okudu
Ölüm düşüncesi izliyor beni. Gece gündüz kendimi öldürmeyi düşünüyorum. Bunun belli bir nedeni yok. Yaşansa da olur, yaşanmasa da. Bir kaygı yalnız. Beni, kendimi öldürmeyi denemeye iten bir kaygı.
Sayfa 12 - YKY YayınlarıKitabı okudu
Babamla annem arasında hiçbir sıcaklık, hiçbir sevgi yok gibi. Annem onu erkek olarak hiç sevmediğini her davranışıyla belli ediyor. Bütün küçük burjuvalar gibi, sorumlulukların zorunluluğu ile bağlılar birbirlerine. Her sabah ve her gece öylesine sevgisiz ki.
Sayfa 11 - YKY YayınlarıKitabı okudu
4.321 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.