Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Joseph A. Schumpeter

Joseph A. SchumpeterKapitalizm Sosyalizm ve Demokrasi yazarı
Yazar
7.2/10
5 Kişi
43
Okunma
9
Beğeni
2.300
Görüntülenme

Hakkında

Joseph Alois Schumpeter (d. 8 Şubat 1883 - ö. 8 Ocak 1950), Avusturyalı iktisatçı ve siyaset bilimcidir. Çalışmaları ile siyasi iktisada önemli katkılarda bulunmuştur. 8 Şubat 1883'te o zaman Avusturya-Macaristan İmparatorluğu sınırları içinde bulunan, günümüzde Çek Cumhuriyeti topraklarında olan Třešť şehrinde doğdu. Viyana Üniversitesinde hukuk okudu. Sermaye teorisine önemli katkılarda bulunan Eugen von Böhm-Bawerk'in öğrencisi oldu. 1906 yılında doktorasını tamamlayan Schumpeter, 1909 yılında Chernivtsi Üniversitesi'nde (günümüzde Ukrayna sınırları içinde) "iktisat ve devlet" konularında profesör olarak görev yaptı. 1911 yılından I. Dünya Savaşına kadar Graz Üniversitesinde çalıştı. 1919-1920 yılları arasında Avusturya Maliye Bakanlığı'nda çalıştı. 1920-1924 yıllarında Biedermeier Bank adlı özel bir bankada başkanlık görevini yürüttü. 1925 yılında 1932 yılına kadar Bonn Üniversitesinde çalıştı. Almanya'da Nazi hareketinin yükselişi üzerine ABD'ye geçerek, 1927-1928 ve 1930 yıllarında da çalışmış olduğu Harvard Üniversitesi'ne çalışmaya başladı. 1932'den 1950'ye dek burada çalışmıştır. Harvard yıllarında genellikle iyi bir okutman gibi tanımlandı ancak o zamanda sadık takipçileri olan kendi okulu oluştu. Zamandaşı meslektaşları arasında moda olan Keynesçilik akımının taraftarı olmadığı için pek sevilmemiştir. Zor bir çalışma zamanı olan o aralar, ilerleyen yıllarda gerçekleştireceği önemli çalışmalarının temellerini şekillendirdi. Schumpeter 1933 yılında, kimi genç matematik iktisatçılar ile Ekonometri Topluluğu'nu kurdu ve bu topluluğun başkanlığını yürüttü. Schumpeter matematik bir iktisat değildi, iktisadi teorilerinin toplum bilimlik açıdan anlaşılması için iktisat ve toplumbilimi bağdaştırmaya çalıştı. İş çevrimleri ve iktisadi gelişme ile ilgili fikirlerini, "doğrusal olmayan dinamik sistemler" matematiği o zamanlarda oluşmadığından matematiksel temellere oturtamamıştır. Schumpeter, devrin bilimsel düzeyi ve ömrünün vefa etmemesi nedenleri ile tarihin en etkili iktisatçısı olamamıştır ancak 20. yüzyılın en önemli iktisatçıları arasında yerini almıştır.
Tam adı:
Joseph Alois Schumpeter
Unvan:
Avusturyalı İktisatçı Siyaset Bilimci, Yazar
Doğum:
Třešť, Çek Cumhuriyeti, 8 Şubat 1883
Ölüm:
Taconic, Connecticut, ABD, 8 Ocak 1950

Okurlar

9 okur beğendi.
43 okur okudu.
3 okur okuyor.
78 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hiçbir şey apaçık olan görünen şeyler kadar yanıltıcı değildir.
Pratik örnekleri bir yana bırakarak, ortak bir anlamdan tamamen uzaklaşarak dışarıya sermaye ihracını ve kolonizasyonu, uluslararası politikanın temel ifadesi haline getiren marksizm büyük yanlışlıklara düşmüş olmaktadır.
Reklam
Kapitalizm ya da her türlü sistem ve düzen işlemez duruma gelebilir, ama bu bozulmadan mutlak surette sosyalizmin doğacağını ileri sürmek pek doğru sayılmaz.
Marksîst sosyalîzm, yeryüzünde cenneti vaat eden dinler grubundadır.
Sabırsız, dünyayı şu yada bu tehditten kurtarmak amacı güden bu gruplar kendi kendilerine bir senteze giremedikleri hallerde Marx'ın hazır sentezini büyük bir sevinçle almakta, benimsemek ve bu sentezi her soruna cevap verebilecek sihirli bir değnek gibi kullanmaya başlamaktadırlar.
Demokrasi halkın egemenliği demek değildir ve bu anlama gelemez. Demokrasi sadece halkın kendilerini idare edecek kimseleri kabul etme ya da reddetme fırsatına sahip olması demektir
Joseph A. Schumpeter
Joseph A. Schumpeter
Büyük Ekonomistler Dünyayı değiştiren ve fikirleriyle günümüzde bize yardımcı olan düşünürler; bunların eserlerini gözünüz kapalı okuyun. Size katacağı çoktur Alfred Marshall Irving Fisher Joan Robinson Dougles North Robert Solow
Adam Smith
Adam Smith
David Ricardo
David Ricardo
Karl Marx
Karl Marx
John Maynard Keynes
John Maynard Keynes
Joseph A. Schumpeter
Joseph A. Schumpeter
Friedrich August Hayek
Friedrich August Hayek
Milton Friedman
Milton Friedman
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
152 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Emperyalizmlerin Sosyolojisi
Schumpeter, üniversitede okurken en çok hayranlık duyduğum sosyal bilimcilerin başında geliyordu. İktisat, sosyoloji ve tarih onun yazılarında bir araya gelince mükemmel bir harmoni oluyordu. Bu kitap 1919 yılında deneme olarak yazıldı. Marksist emperyalizm teorisine karşı yazıldı. Çünkü o dönemlerde ve bugünlerde bile kapitalizm demek emperyalizm demekti. İşte Schumpeter bu denemesinde ikisi arasındaki farkı anlatıyor. 《☆☆☆》 Emperyalizm kapitalizmin özünden değil, yanlış politikalardan kaynaklanıyordu. Asıl itiraz ettiği, kapitalizmin kaçınılmaz olarak emperyalizme evrildiği iddiasındadır. Tarihi örneklerine baktığımızda temel olarak emperyalizm; bir devletin herhangi bir sınır tanımaksızın şiddet yoluyla genişlemeye yönelik amaçsız eğilimidir. 《☆☆☆》 Emperyalizm dizginlenemeyen bir milliyetçilik barındırır içinde. Çünkü ulusal duygulara sesleniş asla başarısız olmuyordu. Geçmişte de öyleydi, bugün de öyle. Her nerede bir halkın ruhunda bir boşluk doğarsa, özellikle yıpratıcı toplumsal reformlardan ya da bir savaştan sonra milliyetçi duygular devreye girer. Ve halk ortak bir amaçta birleştirilir. İşte bu eser birwz olsun kapitalizmi aklama, biraz Marksist teorinin hakkını verme eğiliminde. Schumpeter objektif ve herkesin takdirini kazanmış bir sosyal bilimci olarak üzerine düşeni çok güzel yerine getirmiş.
Emperyalizmlerin Sosyolojisi
Emperyalizmlerin SosyolojisiJoseph A. Schumpeter · Dipnot Yayınları · 06 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
27 saatte okudu
Schumpeter, kitabı yazarken ne yazık ki atıflara, referanslara ağırlık vermeden deneme şeklinde yazmış. Ayrıca editörlerin de bahsettiği “çeviri yapıldığı sırada oluşan anlam zorlukları” göze çarpıyor çünkü okurken sürekli olarak konudan koptuğumu fark ettim. Tam anlamıyla açıklayan, öğreten ve ciddi bir şekilde eleştiriyi karşı tarafa aktaran bir kitap olduğunu söyleyemeyeceğim ne yazık ki. Okumaya başlarken almayı beklediğim hazzı alamadım. İyi okumalar.
Emperyalizmlerin Sosyolojisi
Emperyalizmlerin SosyolojisiJoseph A. Schumpeter · Dipnot Yayınları · 06 okunma
624 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
23 günde okudu
Demokrasi, sosyoloji veya ekonomi üzerine bilgi sahibi olmak isteyen, Marksizmin aşamalarını Sosyalist Partilerin gelişim süreçleri üzerine hangi düzeyde olursa olsun bir şeyler söyleyen her insanın okuması gereken ve kitaptan bihaberim deme lüksü olmayan harika bir eserdi.
Kapitalizm Sosyalizm ve Demokrasi
Kapitalizm Sosyalizm ve DemokrasiJoseph A. Schumpeter · Dorlion Yayınları · 202135 okunma