Şehirden Kaçış Mümkün mü?
2026 99. kitabı
Okunma: 10 Mart 2026 16:50
Dün akşam Erlend Loe’nun Doppler adlı romanını bitirdim. Kitabın kahramanı Andreas Doppler, şehir hayatından ve modern dünyanın dayattığı düzenden bıkmış bir karakter. Plaza hayatının anlamsızlığını sorgulayan Doppler, bir gün bisiklet kazası geçiriyor ve bu olay onun hayatına farklı bir gözle bakmasına neden oluyor. Bunun ardından radikal bir karar vererek ormana gidip yaşamaya başlıyor. Aslında ilginç olan nokta şu: Doppler’in iki çocuğu var ve eşi de hamile olmasına rağmen o, şehir hayatından kaçmayı seçiyor. Bu da karakterin ne kadar uç bir noktada sorgulama yaşadığını gösteriyor. Kitap oldukça esprili ve ironik bir dille yazılmış. Yazar, modern hayatın saçmalıklarını mizahla eleştiriyor. Doppler şehirden kaçsa da aslında şehirle bağını tamamen koparamıyor. Ormanda yaşamasına rağmen zaman zaman markete gidip süt alıyor. Paranın gereksiz olduğuna inanıyor ve takas sisteminin daha doğru olduğunu savunuyor ama yine de modern dünyanın imkanlarından bütünüyle kurtulamıyor. Bu da insanın sistemden ne kadar zor kopabildiğini gösteriyor.Böylece şehirden kaçmanın kolay fakat sistemden kaçmanın zor olduğunu anliyoruz. Bir başka ilginç nokta ise Doppler’in bir geyiği öldürmesi ve ardından o geyiğin yavrusuyla kurduğu tuhaf dostluk. Bu durum hem doğayla kurulan ilişkiye hem de insanın vicdanıyla hesaplaşmasına farklı bir boyut katıyor. Benim için kitap keyifliydi; dili akıcı ve yer yer düşündüren bir yapısı var. Ancak çok sarsıcı ya da “hayat değiştiren” bir eser olduğunu söylemek zor. Sonuçta şehir hayatının yoruculuğunu, doğanın insan üzerindeki iyileştirici etkisini zaten az çok biliyoruz. Yine de Doppler, modern hayatın anlamını mizahi bir dille sorgulayan, okuması keyifli ve düşündürücü bir roman olarak okunabilir. Genel notum 7/10
Duygu ve Düşünce
DopplerErlend Loe · Yapı Kredi Yayınları · 202412,6bin okunma