Öncelikle kitabın "sahte bilim" karşıtı deliller veya açıklamalar ile dolu olduğunu belirterek başlayayım. Kitap genellikle (çoğunlukla) derin veya eleştirel düşünmeden yoksun, okur yazarlığı zayıf insanların inandıkları saçmalıkları çürütmeye yönelik yazılmış. Bu harika. Problem, bu tür insanların bu tür bilimsel ve detaylı kitapları okumayacak olmalarıdır. Kitabı okurken sıkıldım çünkü konular o kadar sığ ki bu konular çevresinde bu kadar detaylı (sığ olmayan) açıklamalar yapılması pire için yorgan yakmaya benziyor. Bu yüzden ben Sagan'ın bu kitabı "genel okur" için değil, saçma sapan hurafelere ve sahte bilime inanan "meslektaşları" için bir gönderme niteliğinde yazdığına inanıyorum. Her sahte bilim girişimine karşılık kısaca anti-tezlerini sunup başka konulara hızlı hızlı geçtiği bir kitap olsaydı belki okumaya katlanabilirdim ama az sayıdaki konu hakkında onlarca farklı hikâyenin tekrar tekrar sunulup her birinin tekrar tekrar benzer perspektiflerden çürütülmesinde keyif veren veya ufuk açıcı bir taraf yok. Zaten dediğim gibi, bu düzeyde bilimsel açıklamaları "anlayabilen" insanların "çoğunluğu" bu tür sahte bilimlere zaten inanmıyorlar... Bu yüzden kitapta hedef kitle / içerik uyumsuzluğu olduğunu düşünüyorum.