Hayata başka penceden bakmak
2026 2. kitabı
Okunma: 10 Mart 2026 15:40
Öncelikle nereden başlayacağımı bilmediğim ama hikayenin sonuna geldiğimde bazı sorularımın cevaplayan bir eserle karşı karşıyayım. Ayfer Tunç ile Aziz Bey Hadisesi ile tanıştım. İkinci olarak Suzan Defteri eseriyle buluştum. Başlarda zorlandığım bir eser oldu. Bir bütünlük kurmakta, karakterleri özümsemem biraz zaman alsada hikayenin içine girdiğimde önyargım uçup gitti. Çoğu kişi düşüncelerini yazıya dökmeye çalışmıştır diye düşünüyorum ama yazıya dökmek çokta kolay değil :( bide bu günlük ise hiçde kolay değil... Ama bir kere başladığımızda vazgeçemediğimiz bir yol arkadaşı oluyor. İlk yazdığın yazıyı okuduğunda zamanla senin gelişimini bile gösteriyor. Şimdi diyeceksiniz neden bunu söylüyor çünkü eseri okurken biraz da kendi pencerenizden bakmaya başlayacaksınız.Olaylar size çok tanıdık gelecek. Bazı satırlarda aa bende böyle hissettim diyebilirsiniz ki ben öyle hissettim. Eserde iki karakterin hayatını onların penceresinden okuyacağız. Hayatın merkezinde olan kadın ve erkeğin hayatta ki duruşu, içlerinde yaşadıkları sancılar, kimseye hatta en önemlisi kedilerine bile anlatamadıkları hisleri bu eserin her bir satırında şahit olacağız. İşte kendinizi bulduğunuz hikayenin içinde gibi hisseceğiniz bir eser. Başlarda okurken çok zorlandım. Ana karakter kadın mı erkek mi? sayfanın sonuna gelip yan sayfaya geldiğimde bir şeyler kopup anlamsız geliyordu ki kısa sürede dilini çözüp satırların aralarına girip özümsemeye başladım. Okurken zorlandığım bu eser zamanla bana keyif vermeye başladı. En güzelide kendine has bir dilinin olması, diğer eserden farklı olması da hoştu. 16 kasımda yazılan günlüğün devamanı başka sayfalarda aramak olaya eğlence katmıştı. Diğer güzel yanı ise çok yoğun olmaması kısa ve öz olması. Çünkü kitabın iki karakteri aynı zaman dilimlerinde hayatlarından, hislerinden, yaşamın getirdiği zorluklaradan bahsederken dilinin ağır olması eseri okumamızı zorlaştırırdı. Hayatın kendisinin zor olması bunun üzerine aile fertlerinde iç dünyasının karmaşası ile zorlaşan hayatlar... içten içe farklı birine dönüşen kadının diğer taraftan hayattan yavaş yavaş elini çekip bir şey beklemeyen bir adamın ruhlarından temiz sayfalara dökülen satırların kişilerin zamanla hayattan ne istediklerini fark ettirmesini sağlayan mektuplar. "Hayatın döngüsünün dışında kalmayı istiyorum, ama içimde bir şey beni tekrar döngüye sokmayı deniyor. "Beyhude! "Hep ne olduğumu bilmediğim büyük eksiğinin yakında tamamlanacağını umduğum bir roman." Biraz da bizim yaşamamıza ışık tutan bir eser... Bu eseri okumadan önce bu satırları okuyan okuyucuya kısa bir tavsiye öncelikle Aziz Bey Hadisesi okumanız. Umarım keyifle okuyacağınız bir eser olur. Hayırlı iftarlar ... İnceleme yazmam için teşvik eden kitap kurduna Saygılar :)
Suzan DefterAyfer Tunç · Can Yayınları · 202520,2bin okunma