·543 syf.····Okunma: 10 Mart 2026 18:25 Bana sorarsanız "Kavgam" hatalı bilimsel varsayımlar üzerine inşa edilmiş bir nefret doktrinidir. Yapacağım eleştirilerin dili fazla sert ve keskin olduysa mazur görün. Kitabı incelediğimizde, Hitler’in dönemindeki yükselen sosyalist dalgayı fark edip bu terminolojiyi nasıl kendi faşist emellerine göre eğip büktüğünü açıkça görebiliyoruz. Kendisi, toplumun alt tabakasındaki ekonomik öfkeyi yakalamak için "sosyalizm" maskesini takmış, ancak bu kavramın içini sınıf mücadelesiyle değil, tamamen ırksal bir hiyerarşi ve radikal sağ bir otoriterlikle doldurmuştur. Eserin biyolojik temeli, o dönemde popüler olan ancak günümüzde hiçbir bilimsel geçerliliği bulunmayan "Sosyal Darwinizm" safsatasına dayanır. Hitler, doğadaki hayatta kalma mücadelesini tamamen yanlış yorumlayarak, insan türünü yapay ırk kategorilerine ayırır. "Ari Irk" olarak tanımladığı hayali bir üstünlüğü korumak adına, diğer halkları "hayat hakkı olmayan" gruplar olarak nitelendirir. Bu bakış açısı, evrimsel biyolojinin çeşitliliği savunan temel ilkelerinin tam aksine, genetik bir tek tipleşmeyi ve yıkıcı bir seçilim yöntemini kutsar. Kitapta savunulan "Lebensraum" (Yaşam Alanı) teorisi, bu sahte bilimsel temelin jeopolitik bir saldırganlığa dönüşmüş halidir. Hitler, Alman ulusunun biyolojik bir organizma gibi sürekli büyümesi gerektiğini iddia ederken, bu büyümeyi diğer milletlerin yok edilmesi üzerine kurar. Kitle psikolojisi üzerine yaptığı tespitler ise kitabın belki de en karanlık ama dikkat çekici kısmıdır. Propaganda yöntemlerini anlatırken, rasyonel tartışmayı tamamen reddedip sadece duygulara, korkulara ve önyargılara hitap edilmesini öğütler. "Büyük Yalan" tekniğiyle, gerçeği değil, inanılması en kolay ve en kışkırtıcı olanı savunarak toplumun zihinsel savunma mekanizmalarını felç etmeyi amaçlar. Sonuç olarak Kavgam, tutarlı bir siyasi düşünceden ziyade, sosyalizmin toplumcu söylemlerini sömüren ve bunları insanlık dışı bir faşizm potasında eriten hastalıklı bir manifestodur. Bilimsel gerçekleri ideolojik fantezilerine uydurmaya çalışan bu eser, manipülasyonun bir toplumu nasıl kolektif bir cinnete sürükleyebileceğinin en ibretlik vesikası olarak tarih sahnesinde durmaktadır.