Puan vermedi·341 syf.····Okunma: 10 Mart 2026 16:48 Başlangıçta küçük ve önemsiz gelen değişiklikler biz onlara uzun bir süre sadık kaldığımızda büyük değişimlere yol açarlar. Atomik bir şeyden son derece az olandır, küçük olandır. Alışkanlık ise düzenli tekrarlanan davranışlardır. Bu atomik alışkanlıklar belirli bir düzende ve zamanda devam ettikçe kimliğimizi oluşturan davranış örüntülerimiz haline gelmektedir. Zira olduğumuz kişiyi değiştirmenin en pratik yolu yaptığımız şeyi değiştirmektir. Bunu da ancak iyi alışkanlıklar elde ederek kötü alışkanlıklarımızdan kurtularak başarabiliriz.
İyi alışkanlıklarımızın bedelini şimdi öderken kötü alışkanlıklarımızın bedelini gelecekte ödemekteyiz. İyi alışkanlıklarımızın değerini uzun süreçler sonucunda gören biz insanlar maalesef hızlı ödül kaynaklı kötü alışkanlıkları daha cazip görmekteyiz. İyi alışkanlıklarla sağlıklı, kaliteli ve başarılı bir hayat inşa etmek sanıldığı kadar zor değil. Lakin kalite ve başarı bir gecede elde edilebilecek bir şans değil, istikrarın ve temrinin ürünüdür. Nitekim başarılı insanlara baktığımızda düzenli alışkanlıklara sahip olan ve pes etmeyen karakterler görmekteyiz. Hayat mükemmellik değildir, fakat küçük değişikliklerle daha anlamlı olabilmektedir.
Tüm sebeplerden yola çıkarak kitap daha kaliteli bir kimliğe sahip olmak adına iyi alışkanlıklar inşa etmek için bize kılavuz olacak aşamalar paylaşmaktadır. Alışkanlık inşa etmenin sürecinin nasıl işlediğini işaret-istek-tepki-ödül aşamalarıyla örneklendirerek belirten yazarımız, alışkanlık elde etmede ise görünür kılma, cazip kılma, kolaylaştırma ve tatmin edici kılma basamaklarından bizlere detaylı bilgiler vermekte ve öneriler sunmaktadır. Kötü alışkanlıklarımız için ise görünmez kılma, itici kılma, zorlaştırma ve tatmin edici olmaktan çıkarma basamaklarıyla örneklerinl çeşitlendirmiştir. Yazarımız kitabını yazarken psikoloji, biyoloji, nörobilim, felsefe vb. alanlardan faydalanmış, tanınmış başaralı insanların perde arkasındaki alışkanlıklarından örnekler sunarak da verdiği bilgileri kanıtlayarak somutlaştırmıştır.
Buradaki en önemli soru sayın okur:
“Kim olmak istiyorsun?”
Zira kimliğin alışkanlığınla oluşur. Başka bir deyişle alışkanlıkların kimliğini oluşturur.
Kim olmak istiyorsan onu inşa et ;)