İran’daki üniversitelerde referans kitap olarak okutulan Dr. Hamid Abdullahiyân ile Modern İran edebiyatına genel bir bakış…
Mevzu İran edebiyatı olunca ateşe uçan pervaneler gibiyim. Mistik coğrafyası, lirik kompozisyonları ve kadim kültürüyle diğer birçok kültürün edebi eserlerine tesir etmiş İran(Fars) Edebiyatı, dünyanın en eski edebiyatları arasında yer bulduğu için beni büyüler.
Zerdüşt’ün “Gatalar” ı, Firdevsî’nin Şahname’si, Horasan’ın yıldızı, iran’ın ve Irak’ın dâhisi, filozofların prensi olarak anılan Ömer Hayyam’ın çağının ötesindeki rubailerinden okumayan var mıdır?
Mevlananın fikir babası, “Mantıku’t Tayr” (Kuşların Dili) ile anılan Feridüddin Attar’ı, felsefe ve tasavvuf âlimi Sadi Şirazi’yi, Goethe’nin kendisinden etkilenerek kaleme aldığı eseri “Doğu Batı Divanı”nın ilham kaynağı Hafız-ı Şirazi ‘yi anmamak olmaz.
Modern İran Edebiyatı’nın kilometre taşları
Samed Behrengi, Sâdık Hidâyet, Fürûğ Ferruhzâd, Sohrâb Sipehrî, Sîmîn Dânişver, Ahmed Şâmlu, Celâl Âl-i Ahmed, Sâdık Çûbek, Nîmâ Yuşic, Mahmud Devletâbâdî başta olmak üzere ve diğer pek çok büyük ismin öyküleri, romanları ve şiirleri bugün Türk okurunun aşina olduğu kültür hazineleri arasında.
Simurg’un Kanadında, modern İran edebiyatının gerek yazarlarını ve eserlerini daha yakından tanıyabilmek gerek edebi kuşaklar ve yazarlar arasındaki karşılıklı etkileşimi okuyucusuna taşıması açısından önemli bir başvuru kaynağı.
Simurg'un KanadındaHamid Abdullahiyan