Puan vermedi·176 syf.····Okunma: 11 Mart 2026 21:09 Bir Kutu Kitap üyeliğimin şubat ayı seçkisi. Neredeyse nisan ayı kitapları gelecek ama ben ocak ayının kitaplarını bile okumadım. Nedense elim ilk bu kitaba gitti. İsminden olsa gerek. Böyle melankolik bir kitap sandım ama ondan çok daha fazlasıydı.
Konsolosluk çalışanı Conway gittiği bir görevden dönmeyince hakkında pek çok söylenti dolaşır. Öldüğünü düşünen arkadaşları bile vardır. Arkadaşları arasında çok sevilen ve sayılan bir adam Conway. Onu ismen tanıyan bile hakkında pek çok güzel söz söyleyebilir. Conway’in ölmediğini ve hatta onunla görüştüğünü iddia eden Rutherford bunu arkadaşına söyler. Hatta Conway’i Çin’de bir hastanede bulduğunu onu geri getirmeye çalıştığını söyler. Bu kısımdan sonrası ise Conway’in başından geçen olayların Rutherford’un romanı için kaleme aldığı yazıdan oluşur.
Hikayeye göre Conway, Mallinson adında bir genç, Barnard adında bir kanun kaçağı ve Bayan Brinklow adında bir misyoner bindikleri uçağın kaçırılması ile Tibet’de bir yerde mahsur kalırlar. Shangri La adında bir manastıra yerleşmek zorunda kalırlar. Sıradan bir manastır değildir burası. Yer şekilleri bakımından dışarıya çıkışı ve girişi zor olan bu izole haline kıyasla gelişmiş bir iç yapıya sahip bir yerdir. Barnard’ın burada keyfi yerindedir. Bayan Brinklow için misyonerlik yapacağı bir görev yeridir. Conway ise hissiz ruhsuz yaşamında bundan daha dingin bir yerde olamayacağının farkındadır. Burada olmaktan hoşnut olmayan tek kişi ise geri dönme arzusu ile yanıp tutuşan Mallison’dan başkası değildir.
Kitabın asıl kısmı Shangri La manastırında geçen olayları anlatır. Conway’in Yüce Lama’nın huzuruna çıkması, onun öğretilerini dinlemesi orada kaldıkları süre boyunca iç huzuruna ve mutluluğa ulaşacakları ve en önemlisi çok ama çok uzun yaşayacaklarına dair pek çok şey öğrenir. Ancak tüm öğrendiklerinin sarhoşluğundan uyanması çok uzun sürmez.
Bu sene kitaplara karşı çok mesafeli olmamın yanı sıra böyle farklı konularda kitaplarla tanışmak bana iyi geldi. Ne çok akıcı ne de sıkıcı bir kitaptı.