Basitleştir,basitleştir,basitleştir !
2026 41. kitabı
Okunma: 12 Mart 2026 23:52
“Güzel olan her şey yabani ve özgürdür.” Henry David Thoreau’nun, çevreciler ve ekolojistler tarafından kahramanca bulunan, insan mutluluğu üzerine geliştirdiği derinlikli felsefesi Amerikan karakterini büyük ölçüde etkiledi. İnsan doğası, materyalizm ve doğal dünya hakkındaki yazılarıyla güçlü etkisini bugün de devam ettiriyor. İlk olarak 1862’de Atlantic Monthly’de yayımlanan ve büyük düşünürün çalışmalarını anlamak için hayati önem taşıyan bu makalede Thoreau; öğleden sonra yapılan uzun yürüyüşlerin keyif ve ihtiyaçlarını, arazilerde ve ormanda zaman geçirmenin ruhu nasıl yatıştırdığını, doğanın yürüyüşlerimizde bize nasıl yol gösterdiğini, yazarlar ve sanatçılar için doğanın vahşi cazibesini ele alıyor. hayat dusturu "basitleştir, basitleştir, basitleştir" olan, 2 yılını concord, massachusetts'deki walden gölü kenarında arkadaşı ve hamisi emersonun arazisinde kendi başına inşa ettiği bir kulübede geçiren ve burada yaşadıklarını Yürümek adlı kitabında toplayan ve kitabın ilk bölümünde "bu kitapta kendimden bahsettim evet, kendimden daha iyi tanıdığım biri olsaydı bunu yapmazdım" diyen, ince espiri anlayışıyla çoğu zaman okurken beni kahkahaya boğan, düşünceleri ve eylemleri birbirini tutan; bu yüzdendir ki amerikan vergi yasasını protesto etmek için vergisini ödemeyip hapse giren, kendisini hapiste ziyarete gelen aydın bir arkadaşının senin gibi bir adam nasıl olur da hapse girer demesi üzerine "asıl sen nasıl olur da hala dışarıdasın" diye cevap veren*, harvard'tan mezun ve havard'ı "bütün bilim dalları var ama köklerini unutmuşlar" * diye eleştiren hayran olunası insanı tanımak şeref verdi efenim ,tavsiye edilir
YürümekHenry David Thoreau · Can Yayınları · 20204,554 okunma