Kısa Klasikler 7

Henry David Thoreau
19. yüzyıl Amerika’sının önemli entelektüellerinden, ilk çevreci aktivist diyebileceğimiz Thoreau’nun Excursions (Gezintiler) adlı yapıtından seçtiğimiz birbirini tamamlayan üç denemesi “Yürümek”, “Bir Kış Yürüyüşü”, “Gece ve Ay Işığı” ayrıntı ustası bir münzeviden yürümenin felsefesi üzerine bir ders. Yürüyüşü fiziksel bir eylemden çok soylu bir sanat, kişinin içsel dünyasında gerçekleştirdiği yabanıl bir gezinti olarak nitelendiren yazar, bir yandan da kapitalizmin “medenileştirdiği” insanların doğayla ilişkilerine keskin eleştiriler yöneltiyor. Doğanın donanımlı, tarafsız bir öğretmene dönüştüğü bu metinlerde okuru dingin bir kış sabahına uyandırıp bir kutup gününde ormanın içinden, donmuş nehirlere, kuytu vadilere, buz tutmuş çayırlara, düşman filolarıyla çarpışan aya, kısacası kendi deyimiyle “ilkel bir çağın saflığı”na doğru bir gezintiye çıkarıyor. “Doğanın farklı itkiler üflediği biridir o, ki sanırım bunların arasında bazı gizleri de var.” Virginia Woolf
88 sayfa

8/10 puan verdi
“Zira kahraman denen şey çoğunlukla insanın en sade ve karanlık haliydi.” . . . Kısa olsa da kitap, ben uzun düşünce bulutlarında dolaştım. İlk bi yürüdüm yürümeyi kavradım- sindirdim, gözlemledim , inceledim- farkındalık skalamı genişlettim. Sonra bi kış yürüyüşüme çıktım, usulca yumuşak karlara bastım, ayağımın altında ezilip sertleşme sesini dinledim- sonra bi gece uyku tutmadı- sıcacık yatağımdan kalktım ayın aydınlattığı yollarda yürüdüm, gecesinin sesini dinledim, dinledim ve geceyi daha fazla sevdim- gündüz herkes yürürdü - mühim olan gece yürürken görmekti- görebilmekti.
6/10 puan verdi
Böyle bir yaşam ancak ütopya olabilir
Biz modern insanlar Thoreau’nun yaşam tarzına rağmen neden intihar etmediğine şaşırdığı kişileriz. Günde en az 4 saatini yürüyerek geçiren biri olarak Yürümek onun için bir yaşam biçimi. “Yeterince medeniyet savunucumuz var” diyerek medeniyete ve moderniteye karşıt bir bakışla doğa ve yabanıllık üzerine yazmaya başlıyor. Yabanın güzelliğinden söz
7/10 puan verdi
Bir insanın hayatında kaç tane sisli gün olduğunun hiç mi önemi yoktur?
Merhaba... Can Yayınları'nın Kısa Klasikler dizisinin 7. kitabı olan Henry David Thoreau'nun Yürümek adlı kitabını bitirdim. Kitap "Yürümek", "Bir Kış Yürüyüşü" ve "Gece ve Ay Işığı" adlı 3 denemeden oluşuyor. Yürümeyi sıradan bir uğraş yerine soylu bir sanat olarak gören Thoreau, ilk denemesi Yürümek'de bizleri
Puan vermedi
YÜRÜMEK-HENRY DAVID THOREAU,87 sayfa, Kitap üç bölümden oluşmaktadır; “Yürümek”,”Bir Kış Yürüyüşü”,”Gece ve Ay Işığı” yazarın “Gezintiler” adlı deneme derlemesinden alınmıştır. Yazara göre yürümek fiziksek bir eylemden çok soylu bir sanat,kişinin iç dünyasında gerçekleştirdiği yabanıl bir gezintidir.İnsanın özünde yabanıl olduğunu ve ne yaparsa yapsın doğaya,yürümeye ihtiyacı vardır demektedir. İnsan yaşadığı dünyada doğadan o kadar çok kopmuştur ki yürümek gibi çok basit görünen bir aktivite bile büyük bir keyif verecektir.Yazar kendi deneyimlerinden yola çıkarak yaptığı uzun yürüyüşleri bol betimlemeler ve hatta yazdığı şiirlerle anlatır. Kitaptan bazı alıntılar: ‍”Yürüyüşçü olunmaz,yürüyüşçü doğulur.” ”Kışın daha içedönük bir yaşam süreriz. Kalplerimiz, pencereleri ve kapıları yarısına kadar kara gömülü olsa da, bacasından keyifli bir duman tüten kır evleri kadar sıcak ve şendir. ”Doğa öyle engin ve evrensel bir karaktere sahip ki, gördüklerimiz onun yüz hatlarının bir çizgisi bile etmez.'' ”Seyredilmeye değer bu doğal manzara krallıkların fethi kadar önemlidir.'' ”…karanlığın sükuneti ve dinginliği içinde, düşüncelerin yüksek ahengini kavramaya daha yatkın olabiliriz.'' ”Tabiatın bir sahibi yok ve dolayısıyla yürüyüşçü de göreli özgürlüğün tadını çıkarabilir.”
3/10 puan verdi
Bu kadar kısa bir kitap bitmek bilmedi benim için... Yarıda bırakmaktan hiç hoşlanmadığım ve içindeki güzel cümleler için okudum ancak bir türlü ısınamadık arkadaşla maalesef beni çok yordu aşırı tasvirleriyle, belki siz seversiniz bana aldırış etmeyin, yürüyün bakalım siz neler hissedeceksiniz...
Puan vermedi
#kitapyorumu #okudumbitti Hep roman okumakla olmaz değil mi? Biraz felsefi tarz okuyayım dedim ve kendimi D&R mağazasına attım. Elime gelen ilk kitabı alıp okuma kararı aldım ve ilk elime gelen bu kitap oldu. Aslında bu kitabı alırken aklıma Aristoteles geldi. Kendisi meşşai(dersi yürüyerek anlatan kişi) filozofu olduğu için bu kitabın
Puan vermedi
"Dolar içim yolculuk aşkıyla"
Kitap 'Yürümek', ' Bir Kış Yürüyüşü' ve ' Gece ve Ay Işığı' başlıklı üç denemeden oluşmakta.Yazar bu yazılarında, yaptığı uzun yürüyüşlerini, faydalarını felsefi açıdan anlattığı gibi doğa ve insanın arasındaki bağla ilgili görüşlerini aktarmış. "Doğa donanımlı, tarafsız bir öğretmendir, etrafa yavan bilgi yaymaz ve hiçbir şeyi yok yere göklere çıkarmaz; ne radikal ne de muhafazakâr olabilir." (s.86) Kitapta olay örgüsü yok; ancak doğayı temaşa ederek, uzun yürüyüşler yapmayı seviyorsanız kitabı sıkılmadan okuyabilirsiniz.
49 syf.
Puan vermedi
Kitabı ilk gördüm ve o görüş çok başkaydı. Dedim ki kendi kendime "işte bu hayatının kitabı bu " Aşık oldum desem yeridir :) Nasıl bir şevkle başladım ama.....Almışım kahvemi önüme gerçekten inanılmaz bir şekilde okumaya hazırlanıyorum . Bir sayfa, iki sayfa, üç sayfa ,dört sayfa .... Oku da oku .Neyi okuduğumu anlamıyorum !!! Yazarın adı da bir tuhaf zaten dedim herhalde çok iyi . Hiç iyi değil gerçekten eser ki eser demeye bin şahit ister hiç iyi değil .Bir de
Anton Çehov
Anton Çehov
'un adı çıkmış .Neymiş durum hikâyesi yazıyormuş ,çok sıkıcıymış ,olay yokmuş ... Bunda hiçbir şey yok ki ! Gerçekten okuduğuma pişman olduğum tek eser. Okuyup okumamak size kalmış tabi ben yerden yere vurayım da...:)
YürümekHenry David Thoreau · Karbon Kitaplar · 20203,590 okunma

Henry David Thoreau
Henry David ThoreauYazar · 21 kitap
Henry David Thoreau (12 Temmuz 1817 - 6 Mayıs 1862), Amerikalı harita mühendisi, yazar, filozof, şair, tarihçi, kölelik karşıtı, vergi direnişçisi, kalkınma eleştirmeni ve natüralist. 1817 yılında Massachusetts eyaletine bağlı Concord'da doğdu. Harvard Üniversitesi'nden 1837 yılında mezun oldu. Hiçbir zaman geleneksel bir öğrenci olmamıştı, okul yıllarında transandantalizme ve Ralph Waldo Emerson'a olan ilgisi başladı. Harvard'dan mezun olunca bir süre babasının dükkânında çalıştı, daha sonra bir okulda öğretmenlik yaptı. Düşüncesel anlamda fazlasıyla etkisinde kaldığı ve ömür boyu dostu olacak Emerson 1841'de onu evine davet etti ve Thoreau 1843'e kadar sık aralıklarla Emerson'da kaldı. Emerson'ın asistanı gibiydi, The Dial isimli transendentalist dergiye şiir ve nesirleri ile katkıda bulundu. 1845 yılında Concord şehrinin dışında bulunan Walden Gölü kıyısında, Emerson'a ait olan bir arazinin üstüne bir kulübe inşa etti. Burada geçirdiği iki yılın meyvesi olarak "Walden" kitabını yazdı. Walden gölünün kıyısında geçirdiği doğayla bütünleşik ama yalnız iki yılın bir diğer meyvesi de, 1849'da yayınlanan, "A Week on the Concord and the Merrimack Rivers" (Concord ve Merrimack Irmakları Üzerinde Bir Hafta) idi. Thoreau'nun sağlığında yayımlayabildiği sadece bu iki kitabı vardır. Diğer eserleri ve günlükleri ölümünden sonra yayınlanmıştır. 1854'te yayınladığı başyapıtı "Walden" Amerika'nın en önemli entelektüel akımlarından biri olan New England Transandantalizmi için bir örnek eserdir. Eserde yer alan çevre konusundaki düşünceler ise modern çevreciliğin ve çevre korumanın en önemli satırlarıdır diyebiliriz. Amerikan düşünce tarihi, transendentalizm ve naturalizmde bıraktığı izler ne kadar önemliyse, "Sivil İtaatsizlik" (Civil Disobedience, 1849) isimli makalesi de siyasi tarihe bıraktığı iz de o kadar önemlidir. Meksika savaşı yüzünden, ki ona göre bu savaş sadece köleliği geliştirmek içindi, ödemeyi reddettiği vergi sonucu hapiste geçirdiği bir gece, onun "Sivil İtaatsizlik" isimli makalesini yazmasına neden olmuştur. Daha sonraları Gandi'nin en büyük ilham kaynağı olacak bu makale Thoreau'nun belki de en ünlü eseridir. Gandi'nin dışında Tolstoy ve Martin Luther King gibi önemli isimler de Thoreau'nun düşüncelerinden ve eserlerinden ilham almışlardır. Thoreau, 1862'de, birkaç küçük gezi ve Harvard'daki öğrencilik dönemi dışında hiç ayrılmadığı Concord şehrinde, geçirdiği tüberküloz yüzünden ölmüştür. Bütün eserleri 20 cilt halinde 1906'da basılmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.