···Okunma: 12 Mart 2026 05:07 Küçük rütbeli bir memur olan Çervyakov, tiyatroda otururken yanlışlıkla önünde oturan generali hapşırarak rahatsız eder. Bundan sonra sürekli özür dilemeye çalışır. General ise bunu önemsemez. Ancak memur, korku ve utançtan olayı büyütür ve sonunda bu psikolojik baskı yüzünden ölür.
Rus öykü ve oyun yazarı Anton Çehov, Çarlık Rusyası'nın çöküş dönemindeki taşra yaşamını, insan ilişkilerinin kopukluğunu, bunalımlı bir toplumun bireylere yansıyan tedirginliğini şiirsel bir gerçeklik içerisinde dile getirdi. İnsan ruhunun en derinine inerek bireyin sınırsız yalnızlığını işlediği öykülerinde, yalın bir anlatım ve lirik bir duyarlılıkla sıradan insanların anlamsız gibi görünen yaşamlarına anlam kattı. İnce bir ironi duygusuyla harmanlanmış öykülerinde kaba ve çirkin olanı açığa çıkartarak, iyimserlik duygusunu ön plana alan Çehov, modern öyküye dramatik bir yoğunluk katmıştır
Kisa bir oyku olmasina ragmen okuyan uzerinde derin duygusal izler birakan eser Çehov burada aslında bireyin değil, sistemin yarattığı korkunun insanı nasıl ezdiğini gösterir.
Tema olarak Eserde
____________________
- Bürokrasi ve otorite korkusu
- Küçük insanın psikolojisi
- Toplumsal hiyerarşi anlatilir
Edebi Özellikler :
_________________
İroni: Basit bir hapşırma trajik bir sonuca dönüşür.
Kısa ve yoğun anlatım: Çehov’un karakteristik öykü tekniği.
Eser Toplumsal eleştiridir : Çarlık Rusyası’ndaki bürokratik korku kültürü eleştirilir.