Azdahak ve Epstein Belgeleri: Tarihin Tekerrür Eden Dehşeti
2026 1. kitabı
Okunma: 12 Mart 2026 09:49
İskender Pala'nın Azdahak'ta kurguladığı 16. yüzyıl İstanbul'u, kendini "Azdahak Cemiyeti" olarak adlandıran gizli bir örgütün vahşetine sahne oluyordu. Bu örgüt, "büyük kurtarıcı"nın gelişini hızlandırmak için dünyanın kaosa sürüklenmesi gerektiğine inanıyor ve bu uğurda hamile kadınları kaçırıp, bebeklerini kurban ediyordu. Pala'nın bu alegorisi, günümüzde Jeffrey Epstein skandalıyla gün yüzüne çıkan iddialarla birlikte adeta kehanete dönüşüyor. Yeni yayımlanan Epstein belgeleri etrafında dolaşan söylentiler ve bazı yorumlar, romanın karanlık atmosferini aratmayacak nitelikte. Kurban Etme Ritüelleri ve Sapkın İnanışlar Azdahak'ta Azdahak Cemiyeti'nin ritüelleri, belirli bir inanç sistemi etrafında şekillenir. Bugün, özellikle sosyal medyada ve bazı analizlerde, Epstein ve çevresindeki güçlü isimlerin de benzer sapkın ritüeller içinde olduğuna dair ciddi iddialar ortaya atılıyor. Bu iddialar, olayın sadece bir cinsel istismar ağından ibaret olmadığını, çok daha derin ve karanlık bir boyuta işaret ediyor. Yazar İbrahim Karagül'ün konuya ilişkin çarpıcı yorumunda, Epstein Dosyası'nın "devletlerin, hükümetlerin üstünde, dokunulmaz, kutsal ritüellerle yürütülen" bir yapıyı ortaya çıkardığı belirtiliyor. Bu yapının faaliyetleri arasında "bebekleri kurban etme, çocuklara tecavüz etme, cesetlerini parçalama, insan eti yeme gibi en vahşi hayvanların bile yapamayacağı şeyler" olduğu iddia ediliyor . Bu tanım, Azdahak'taki örgütün yaptıklarıyla neredeyse birebir örtüşüyor. Dahası, bu vahşetin bir amaç doğrultusunda yapıldığına dair yorumlar da dikkat çekiyor. Aynı analizde, bu eylemlerin "sadist arzuları tatmin" etmenin ötesinde, belki de Azdahak romanındaki gibi bir tür "tanrısal güç" kazanma veya karanlık bir inancın gereğini yerine getirme amacı taşıdığı ima ediliyor . Hatta bu bağlamda, Gazze'deki çocuk ölümleriyle Epstein Adası'ndaki iddia edilen çocuk kurban etme ritüelleri arasında bir paralellik kurularak, bunun "zevk için" yapılan sistematik bir eylem olduğu öne sürülüyor . Sembolizm ve Güç Göstergeleri Azdahak'ta örgütün semboller ve gizli işaretlerle dolu bir dünyası vardır. Belgeler etrafında dönen tartışmalarda da benzer sembolik eylemlere rastlamak mümkün. En dikkat çekici iddialardan biri, kutsal değerlerin bile bu çevrelerce nasıl bir güç ve aşağılama nesnesine dönüştürüldüğüdür. Buna göre, Müslümanlar için büyük bir manevi değer taşıyan Kabe'nin örtüsü (sitetakkesi) temin edilerek Epstein'e gönderilmiş ve o da bunu evinde halı olarak kullanmıştır . Bu eylem, romandaki karanlık örgütün sembollere yüklediği anlam kadar güçlü ve ürkütücü bir tahakküm ve saygısızlık göstergesi olarak yorumlanıyor. Komplo Teorileri mi, Gerçek mi? Elbette tüm bu iddiaların resmî belgelerde kanıtlanmış gerçekler olmadığını, daha çok yorum ve analizlere dayandığını belirtmek gerekiyor. Açıklanan milyonlarca sayfa belge arasında doğrudan "bebek eti yenildiğine" veya "Kabe örtüsünün halı yapıldığına" dair bir kayıt bulunmuyor. Hatta bazı kaynaklar, bu tür sansasyonel iddiaların, kamuoyunun dikkatini dağıtmak ve gerçek suç örgütünün siyasi ve ekonomik boyutlarını gölgelemek için üretilmiş olabileceği uyarısında bulunuyor . Ancak bu noktada asıl mesele, belgelerde doğrudan ne yazdığından çok, bu belgelerin yarattığı dalganın neleri çağrıştırdığı ve hangi kadim korkuları tetiklediğidir. İskender Pala'nın Azdahak'ta yaptığı da tam olarak budur: Geçmişteki karanlık bir olayı anlatarak, insanın içindeki iyilik ve kötülük savaşının evrensel ve zamansız olduğunu göstermek. Sonuç: Romanın Kehanetvari Yankısı İskender Pala, Azdahak'ı yazarken elbette 21. yüzyılda ortaya çıkacak belgeleri bilemezdi. Ancak o, tarih boyunca iktidarın, gücün ve sapkın inançların insanlığı nasıl karanlık uçurumlara sürüklediğini çok iyi analiz etmiş bir akademisyen ve yazar olarak, bu döngünün değişmez bir alegorisini yaratmıştır. Epstein belgeleri etrafında dönen tartışmalar, Azdahak'ı bir kurgu olmaktan çıkarıp, adeta bir uyarı romanı konumuna yükseltiyor. Pala'nın 16. yüzyılda "kurtarıcı beklentisiyle kaos yaratan" bir örgüt üzerinden anlattığı hikaye, bugün küresel bir şantaj ve istihbarat ağının parçası olarak resmedilen bir grubun "sapkın ritüelleri" ile yeniden canlanıyor. Her iki durumda da karşımıza çıkan tablo, masumların kurban edildiği, gücün kutsallaştırıldığı ve insanlıktan çıkmış bir elit tabakasının varlığıdır. Bu açıdan bakıldığında, Azdahak sadece geçmişte kalmış bir hikaye değil, bugünü anlamak ve belki de gelecekte bizi nelerin beklediğini görmek için bir pusuladır. Epstein skandalıyla birlikte romanı tekrar ele almak, edebiyatın sadece estetik bir uğraş değil, aynı zamanda insan ruhunun en derin (ve en karanlık) katmanlarına ışık tutan güçlü bir araç olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. İskender Pala'nın dehası, bu karanlığı asırlar öncesinden sezip, bugün hala tüylerimizi diken diken eden bir hikayeyle anlatabilmesinde yatıyor. İskender Pala Koşar Okur
Azdahakİskender Pala · Kapı Yayınları · 20253,616 okunma