Eğer biraz sabrınız, emperyalizm karşıtlığınız ve biraz da kültürel farklılıklara ilginiz varsa Kasırga-Yeşil Papa-Gözleri Açık Gidenler üçlemesini(Muz Trilojisi) okuyabilirsiniz. Çünkü yazarın anlatım tarzı ve işlediği konu "meraklısına" hitap ediyor. Toplam bin sayfadan uzun bir metni okumak, hele hele bizden coğrafi olarak binlerce kilometre uzakta olan Guatemalalı köylülerin yaşamına, kültürlerine, Amerikan emperyalizmiyle olan mücadelesine dair böylesine uzun bir metni okumak ciddi manada sabır ve özel bir ilgi gerektiriyor.
En genel manada SÖMÜRÜ DÜZENİNE BAŞKALDIRI şeklinde ifade edilebilecek bir temaya sahip olan kitap, Guatemalalı muz yetiştiricisi köylülülerin Amerikan Meyve Şirketine karşı giriştiği anti-emperyalist mücadeleyi anlatıyor. Bu şekilde değerlendirince kuru bir sosyalizm güzellemesi gibi kalabilir ancak kitabın derinlerinde, Orta Amerika yerlilerin kültürlerine, o bölgede hüküm sürmüş olan MAYA uygarlığının izlerine, animizme, büyüye, Kuzey Amerikalı kapitalistlerin dünya görüşüne ve daha evrensel bir konu olarak elbetteki aşka dair birçok ayrıntı yer alıyor.
Kitap bitince insanın aklında birçok soru oluşabiliyorsa da kalbinde daha ziyade tek bir duygu canlanıyor. "YAKINLIK." Hepimiz insanız, kitapta yer alan zenciler, köylüler, fahişeler, yarım akıllılar, fakirler, hamallar...Kısaca ezilmişler var bir tarafta. Ve beyazlar, para babaları, Yeşil Papa'lar, kapitalistler, sömürenler..Kısaca ezenler var diğer tarafta. Coğrafya değişiyor, bazen Orta Doğu, bazen Orta Amerika hatta bazen Anadolu oluyor, zaman değişiyor, bazen bin yıllar öncesi, bazen yakın tarih, bazen de günümüz oluyor, dinler, diller, cinsiyetler kısaca her şey değişiyor ama EZENLERLE EZİLENLERİN MÜCADELESİ aynı kalıyor.
Demem o ki, çok uzak bir coğrafyadan çok yakın bir konuyu işliyor kitap. Farklı bir anlatım tarzıyla yapıyor bunu yazar. Kopuk cümleleri birbirine bağlamak, ayrı olayları birlikte değerlendirmek ve dilimize uzak, telaffuzu zor onlarca ismi akılda tutmak okuyucuya kalıyor. Buna değer mi kısmı her okuyan için kendi benliğinde cevaplanacak bir sorudur elbette, çünkü birçok kere kitabı yarıda bırakmayı düşündüğüm zamanlar oldu ama özellikle üçüncü kitap olan GÖZLERİ AÇIK GİDENLER daha akıcı bir anlatım tarzına sahip olduğu için, sonuna kadar gitmek gerekiyor. Bu arada unutmayın, parola:
CHOS CHOS MOYON CON!
Gözleri Açık GidenlerMiguel Angel Asturias