"Başlamadan yollar, evimize gidelim."
2026 10. kitabı
Okunma: 12 Mart 2026 13:50
》"Evler Şairi" olarak anılan Behçet Necatigil şiirlerinin merkezine "ev" kavramını, aile yaşantısını ve küçük burjuva olarak adlandırılan orta halli insanın iç dünyasını yerleştirmiş. ​Ancak onun "ev"i sadece dört duvardan ibaret değildir; o evi bir kader, bir sığınak ve bazen de bir hapis yeri olarak işlemiş. 》Sevgilerde de bizzat kendisinin seçtiği şiirlerinden oluşuyor. 1935-1939 yıllarında yazdığı, kitaplarına almadığı ilk şiirlerle başlıyor. 1939-1972 yılları arasındaki seçtiği birçok şiirle devam ediyor. Kronolojik sıralama ile devam ettiği için de şairin aşama aşama nasıl değiştiğini görme imkanınız oluyor. 》Yine ilk sayfalarda Erdal Öz'ün Necatigil ile yaptığı röportaj yer alıyor. Bunun ardından Doğan Hızlan, Demir Özlü ve Turgay Gönenç gibi isimlerin şair hakkındaki düşüncelerini okuyoruz. Bu da onu anlamamız için güzel bir vesile oluyor. 》Şiirlerde genel olarak duygusal derinlik, yalnızlık, sevgi temaları hakim. Kendine yabancılaşmış insanın kendini aradığı yollar, trenler, yolculuklara da sıklıkla yer veriyor. 》Ben daha yoğun duygulu şiirleri seviyorum. Ümit Yaşar, Turgut Uyar, Cahit Külebi, Ahmet Telli gibi belki... Siz de böyleyseniz kitap size de cok hitap etmeyebilir. Ama Necatigil'i tanımak ve sırf şu Sevgilerde şiiri için bile okunabilir... Sevgileri yarınlara bıraktınız Çekingen, tutuk, saygılı. Bütün yakınlarınız Sizi yanlış tanıdı. ​Bitmeyen işler yüzünden (Siz böyle olsun istemezdiniz) Bir bakış bile yeterken anlatmaya her şeyi Kalbinizi dolduran duygular Kalbinizde kaldı. ​Siz geniş zamanlar umuyordunuz Çirkindi dar vakitlerde bir sevgiyi söylemek. Yılların telâşlarda bu kadar çabuk Geçeceği aklınıza gelmezdi. ​Gizli bahçenizde Açan çiçekler vardı, Gecelerde ve yalnız. Vermeye az buldunuz Yahut vaktiniz olmadı.
Alıntı
SevgilerdeBehçet Necatigil · Can Yayınları · 20211,301 okunma