2026 27. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2026 11:16
Filipinli yazar Mabek Kawsek’in ilk romanı “Cici Köpek” benim de bu coğrafyadan okuduğum ilk edebi eser. Bu nedenle büyük bir heyecanla okumaya başladım yayımlanır yayımlanmaz. İki kadın karakter üzerine kurulu hikaye: Birincisi, bir tekstil fabrikasının sahibi, varlıklı, evli ve bir kız çocuğu olan Agnes. Diğeri ise ruhlarla iletişim kurmak gibi özel bir yeteneğe sahip ve bu yeteneğini özellikle kayıp ya da cinayete kurban gitmiş kadınların vakalarını aydınlatması için polis teşkilatına yardım etmekte kullanan bir kadın, Marlene. Ki kadınların maruz kaldığı şiddet Marlene’in iş hayatıyla da sınırlı değil; aile öyküsünde de birtakım karanlık sırlar var. Nitekim yazar, iki farklı sosyal sınıftan seçtiği kadın karakterlerle aslında sınıfından bağımsız kadın olmanın zorluklarının altını gayet güzel çizmiş. Agnes’in kızının kaçırılmasıyla başlıyor roman; bu yanıyla bir polisiye ve soluk soluğa okunuyor. Yazar arka planda, kadın meselesinin yanı sıra, ülkenin siyasi tarihinden olaylara da yer veriyor. Ayrıca, Marlene’in güçlerinin yanında, gerçeküstü unsurlarla yerel inançları, gelenekleri de aktarıyor yer yer. Sadece Filipin kültürü de değil aktarılan; yazar kendisi gibi Çin asıllı Filipinliler’e de ses vererek ülkedeki azınlıkların farklılıklarına, toplumun onlara bakışına ve aslında ötekileştirilmelerine de değiniyor. Tüm bunlar metinde çok ilgimi çeken noktalar oldu. Farklı kültürlerden, coğrafyalardan eserler okumak büyük keyif veriyor bana her zaman. Kurgu ve diyaloglar daha tatmin edici olsa “Cici Köpek” bayılacağım bir roman olurdu kesinlikle. Bu haliyle de okuduğuma memnunum ama. Benim gibi farklı kültürlere dair kurgulardan hoşlananlara öneririm.
Cici KöpekMabek Kawsek · Livera Yayınevi · 20266 okunma
1.084 Gösterim