2026 12. kitabı
Okunma: 12 Mart 2026 19:23
Bu kitabı bitirdiğimde aklımda en çok kalan şey şu oldu: Bu toprakların ne kadar zengin bir geçmişe sahip olduğunu aslında ne kadar az bildiğimiz… Talha Uğurluel bu kitapta bizi Urfa ve Harran çevresinde tarihî bir yolculuğa çıkarıyor. Elbette merkezde Hz. İbrahim’in izleri var; fakat anlatı bununla sınırlı kalmıyor. Bölgenin kadim geçmişi, burada hüküm sürmüş krallar ve kurulan medeniyetler de sayfalar arasında karşımıza çıkıyor. Böylece okur, yalnızca bir peygamber kıssasının değil, aynı zamanda büyük bir tarih sahnesinin içine giriyor. Özellikle Nemrud hakkında anlatılanlar ve dönemin arka planı, bölgeye bambaşka bir gözle bakmamı sağladı. Okudukça insan, bu coğrafyanın neden bu kadar önemli olduğunu daha iyi kavrıyor. Kitabın hoşuma giden yönlerinden biri de anlatımın canlılığı oldu. Dipnotlar, belgeler ve fotoğraflar metni kuru bir tarih anlatısından çıkarıp adeta bir keşif yolculuğuna dönüştürüyor. Sayfaları ilerlettikçe insan kendini Urfa’nın sokaklarında gezerken, Harran’ın kadim atmosferini hissederken buluyor. Okurken sık sık “Buraları gidip yerinde görmek ne güzel olurdu” diye düşündüm. Hem tarih hem de Kur’an’da adı geçen coğrafyalarla ilgilenenler için keyifle okunacak bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Kur’ân’ın Anlattığı Tarih - IITalha Uğurluel · Timaş Yayınları · 0288 okunma