2026 48. kitabı
Okunma: 13 Mart 2026 04:25
Yerdeniz serisinin ikinci kitabı olan eser. Yine fantastik ve gotik tarzda bir eser. Ve ilk eser kadar guzel ve etkilyici bir eserdir. Eserin Kısa Özeti : Romanın başkahramanı Tenar adlı küçük bir kızdır. Tenar, Atuan’daki mezarların rahibesi olarak seçilir. Bu nedenle eski kimliği elinden alınır ve ona Arha (Yutulmuş Olan) adı verilir. Arha, karanlık labirentlerde ve mezarlarda yaşayan tanrılara hizmet eder. Bir gün bu mezarlara Ged adlı büyücü gelir (ilk kitabın kahramanı). Ged, burada saklı olan eski bir yüzüğü aramaktadır. Ged ve Tenar’ın karşılaşması Tenar’ın hayatını değiştirir. Tenar:kendi kimliğini sorgulamaya başlar özgürlük ve korku arasında seçim yapmak zorunda kalır. Edebi İnceleme Kimlik ve Özgürlük Teması _____________________________ Romanın en önemli temalarından biri kimliktir. Tenar’ın adı değiştirildiğinde: geçmişi silinir kişiliği yok edilir. Ged ile karşılaşınca Tenar gerçek kimliğini hatırlamaya başlar. Bu, bireyin özgürlüğünü bulma sürecini temsil eder. Karanlık ve Işık Sembolizmi : Eserde güçlü bir sembolizm vardır. ______________________________ Eserdeki Temalar : Karanlık,korku,baskı,dogma,Işık,bilgi,özgürlük ve umut Eserin Önemi “Atuan Mezarları”: ______________________________________ Klasik bir fantastik roman olmasına rağmen ,derin psikolojik ve felsefi temalar içerir. Roman şu konuları sorgular: kimlik,özgürlük ,korku ve inanç bireyin kendini keşfetmesi. Eserin Genel Değerlendirmesi : ________________________________ “Atuan Mezarları”, Yerdeniz serisinin en psikolojik ve sembolik kitaplarından biridir. Ursula K. Le Guin bu eserle:Bireyin kendi kimliğini bulma sürecini korku ve özgürlük arasındaki mücadeleyi otoriteye karşı sorgulamayı çok güçlü bir şekilde anlatır.
Fantastik Edebiyat
Atuan MezarlarıUrsula K. Le Guin · Metis Yayınları · 20215,1bin okunma