2026 8. kitabı
Okunma: 01 Mart 2026 15:47
Hikâye, bir yolcu gemisinde başlar. Anlatıcı gemide gizemli ve huzursuz görünen bir doktorla tanışır. Doktor bir gece ona geçmişte yaşadığı korkunç bir olayı anlatmaya başlar. Doktor, yıllar önce Hollanda sömürgesi olan bir tropik bölgede görev yaparken yalnızlık ve umutsuzluk içinde yaşayan bir adamdır. Bir gün yanına zengin bir Avrupalı kadın gelir ve ondan gizli bir kürtaj yapmasını ister. Kadının kibirli ve buyurgan tavrı doktoru öfkelendirir; yardım etmeyi reddeder. Fakat kadın başka bir yerde kötü bir müdahale geçirir ve ölümün eşiğine gelir. Doktor pişmanlık içinde onu kurtarmaya çalışır ve bu andan itibaren adeta “amok koşucusu” gibi kontrolsüz bir saplantıyla kadını ve onun sırrını korumaya çalışır. Hikâye, takıntı, suçluluk ve insan psikolojisinin karanlık taraflarını gösteren dramatik bir sona doğru ilerler. Kısa Yorum Amok Koşucusu, Stefan Zweig’in insan psikolojisini en çarpıcı şekilde işlediği eserlerden biridir. Bu kitapta Zweig aslında şunu anlatır: Bir insanın gururu, pişmanlığı ve takıntısı bir araya geldiğinde, aklın kontrolü tamamen kaybolabilir. “Amok” kelimesi de bunu anlatır: Kontrolünü kaybedip kör bir hızla kendini felakete sürüklemek. Roman kısa olmasına rağmen yoğun psikolojik gerilim içerir,karakterin iç dünyasını çok güçlü verir. insanın bir anlık gururunun nasıl trajediye dönüşebileceğini gösterir. Zweig bu kitapta olaydan çok insanın içindeki karanlık dürtüyü anlatır. Okurken insan sürekli şunu düşünür: “Eğer o an farklı davransaydı her şey değişir miydi?” ya da “Ben olsaydım ne yapardım” Ayrıca kürtaj isteyen kadının içinde bulunduğu psikolojik durum, ailesinden korkması ve de sadakat duygusundan yoksun olması hikayeyi toplumsal boyutta da düşünmemizi sağlıyor.
Amok KoşucusuStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021134,8bin okunma