2026 21. kitabı
Okunma: 11 Mart 2026 00:00
Thomas Hardy’den okuduğum ilk kitap ve tarzını çok sevdim. Sert, gerçekçi ama aynı zamanda duygusal ve düşündürücü bir anlatımı var; karakterlerin iç dünyasına odaklanması ve toplumla çatışmalarını göstermesi okurken kitap akıcıydı, sayfaları çevirirken hikâyeye kaptırdım kendimi ama yer yer durağan bir kitap,şimdi ise kitabın konusuna gelelim: Jude Fawley, taşranın küçük bir köyünde doğmuş, ailesini çocuk yaşta kaybetmiş biri. Zeki, öğrenmeye aç, üniversite hayalleri var ama sınıf farkı, para ve toplumun katı kuralları sürekli önünü kesiyor. Zekâsı ve isteği var ama bulunduğu koşullar onu sürekli geriye çekiyor. Ait olmak, kabul görmek istiyor ama sistem kapıları kapatıyor. Bir noktadan sonra yanlış seçimler yapıyor ve hayatı daha da zorlaşıyor. Burada adsız sansız meselesi başlıyor. Üniversite hayali kuruyor ama “yerin burası değil” deniyor. Aşkta da aynı: seviyor ama karşılığı karmaşık, kırılgan, sorunlu. İlk önce Arabella Donn’la evleniyor .Ben Arabella’yı hiç sevemedim. Çıkarcı ve bencil; Jude’un hayallerini ve duygularını hiçe sayıyor. Sonra Sue Bridehead’le tanışıyor. Sue zeki, çekici ama… ne istediğini bilmeyen biri. Belirsizlik Jude’un hayatında sürekli gerilim yaratıyor. Sue’nin önceki eşi Mr. Phillotson da var ve ilişkilerini daha karmaşık hâle getiriyor. Kitap, Jude’un hayallerle gerçek arasında savruluşunu, aşk ve toplumun sınırlamalarını acımasızca gösteriyor. İnsan ilişkileri, yanlış anlaşılmalar ve sürekli engellenen arzular, hikâyeyi karanlık ve gerilimli kılıyor. Jude sürekli sınanıyor, hatalar yapıyor ama her seferinde yalnızlığı ve sistemin acımasızlığıyla yüzleşmek zorunda kalıyor.Aklıma şu soru takıldı : Hayallerle gerçek arasında en zor seçim hangisi olurdu?
Adsız Sansız Bir JudeThomas Hardy · İletişim Yayınevi · 20141,783 okunma