2026 29. kitabı
Okunma: 13 Mart 2026 21:57
Cumhuriyet'in Doğuşu: Bir Tarih Devinin Ardından... "Bir milletin hafızası, tarihçileriyle yaşar. İlber Ortaylı, Türk milletinin en kıymetli hafızalarından biriydi." Merhaba kitap dostları. Bugün sizlerle, çok kıymetli bir kitabı paylaşırken aynı zamanda çok derin bir üzüntü yaşıyorum. Prof. Dr. İlber Ortaylı hocamızın "Cumhuriyet'in Doğuşu" kitabını bitirdim. Ne yazık ki kitabı okuduğum günlerde, hocamızın vefat haberini aldık . Bu nedenle bu inceleme, aynı zamanda bir veda ve saygı duruşu niteliği taşıyor. Kitap Hakkında Kısa Bilgi: İlber Ortaylı, Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük tarihçilerden biridir. "Cumhuriyet'in Doğuşu"nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş sancılarından Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna uzanan süreci, kendine özgü akıcı üslubuyla anlatıyor. Kurtuluş Savaşı, Atatürk'ün liderliği ve Cumhuriyet devrimleri, hocanın eşsiz bakış açısıyla sayfalarda hayat buluyor. Neden Çok Beğendim? - Derin Bilgi, Sade Anlatım: Ortaylı hocanın en büyük özelliği, engin tarih bilgisini herkesin anlayabileceği sade ve akıcı bir dille aktarabilmesidir. Bu kitap da tam olarak öyle. - Objektif ve Aydınlatıcı Bakış: Hoca, olaylara sadece bir tarihçi gözüyle değil, aynı zamanda bir sosyolog ve siyaset bilimci titizliğiyle yaklaşıyor. Dönemi tüm yönleriyle (ekonomik, sosyal, kültürel) anlamamızı sağlıyor. - Bir Dönemin Ruhunu Yakalamak: Kitap, sadece savaşları ve anlaşmaları anlatmıyor; bir milletin yeniden doğuşunun ruhunu, heyecanını ve zorluklarını hissettiriyor. İlber Hoca'ya Veda: Bu incelemeyi yazarken, 13 Mart 2026'da aramızdan ayrılan hocamızı da anmak istiyorum . Sadece kitaplarıyla değil, konferansları, heyecanı ve bilgiyi sevdiren üslubuyla milyonların gönlünde taht kurdu. Kendisini saygıyla, minnetle ve özlemle anıyorum. Mekânı cennet, makamı âli olsun. Son Söz: Bu kitap, yakın tarihimizi anlamak için bir başucu eseri. Hocanın vefatından sonra okumak ise ayrı bir burukluk ve anlam katıyor. Cumhuriyet'imizin değerini bilmek ve korumak isteyen herkesin kütüphanesinde bulunması gereken bir eser. Peki ya siz? İlber Hoca'nın hangi kitabını okudunuz, hangi yönünü daha çok sevdiniz? Onun en çok hangi sözü veya duruşu sizi etkiledi? Sizce bir toplum için "tarih bilinci" neden bu kadar önemli? Düşüncelerinizi, anılarınızı ve yorumlarınızı bekliyorum. Hep birlikte hocamızı dualarla analım. İlber Ortaylı
Cumhuriyet'in Doğuşuİlber Ortaylı · Kronik Kitap Yayınları · 20231,400 okunma