Biraz daha karanlık temada ve sert bir anlatım olmalıydı
2026 5. kitabı
Okunma: 14 Mart 2026 00:26
Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Kesik Baş romanı, Türk edebiyatında polisiye ve gizem unsurlarını toplumsal gözlemle birleştiren ilginç eserlerden biridir. Roman ilk bakışta bir cinayet hikâyesi gibi görünse de, derinlere indikçe yalnızca bir suçun çözülmesini değil, dönemin insanlarını, korkularını, hurafelerini ve akıl ile batıl inanç arasındaki gerilimi anlatır. Romanın merkezinde yer alan kesik baş olayı, daha ilk sayfalardan itibaren okuyucuda güçlü bir tedirginlik hissi uyandırır. Hüseyin Rahmi’nin ustalığı da tam olarak burada ortaya çıkar: sıradan bir İstanbul mahallesinde geçen olayları, neredeyse gotik bir atmosferle anlatmayı başarır. Sokaklar, evler, dedikodular ve mahalle insanlarının korkuları bir araya geldiğinde, hikâye sadece bir polisiye olmaktan çıkar; toplumun karanlık köşelerini gösteren bir aynaya dönüşür. Romanı okurken zihnimde sürekli modern bir polisiye atmosfer oluştu. Özellikle karanlık, gizemli ve sembolik cinayet örgüsü bana güçlü bir şekilde Alef dizisinin ilk sezonunu hatırlattı. Dizideki mistik atmosfer, suçun ardındaki psikolojik ve sembolik katmanlar, hatta karakterlerin olayları çözme biçimleri ile Kesik Baş arasında şaşırtıcı bir ruh akrabalığı var. Elbette Hüseyin Rahmi bu romanı çok daha erken bir dönemde yazmıştır; fakat metnin içinde modern polisiye anlatılarında gördüğümüz birçok öğenin çekirdeğini görmek mümkündür. Bununla birlikte romanın tonunun bazı noktalarda daha sert ve karanlık olabileceğini düşünmeden edemedim. Hüseyin Rahmi çoğu eserinde olduğu gibi burada da mizahi ve toplumsal eleştirel bir dil kullanır. Bu yaklaşım romanı okunabilir ve canlı kılarken, hikâyenin potansiyelindeki ürkütücü atmosferi zaman zaman yumuşatır. Oysa kesik bir baş etrafında dönen bir cinayet anlatısı, biraz daha karanlık, biraz daha psikolojik derinlik içeren bir anlatımla çok daha sarsıcı bir roman hâline gelebilirdi. Eğer romandaki bazı sahneler daha sert bir atmosferle yazılmış olsaydı, okuyucu kendisini yalnızca bir olayın çözülmesini bekleyen biri olarak değil, aynı zamanda karanlık bir zihnin içinde dolaşan bir tanık gibi hissedebilirdi. Cinayetin yarattığı korku, karakterlerin iç dünyasına daha fazla sızabilir; şehirde dolaşan söylentiler adeta bir paranoya atmosferine dönüşebilirdi. Böyle bir ton değişikliği, romanın polisiye yönünü daha da güçlendirebilirdi. Buna rağmen Kesik Başın en önemli gücü, Osmanlı İstanbul’unun sosyal dokusunu çok canlı bir şekilde yansıtmasıdır. Mahalle kültürü, halkın dedikoduları, hurafeler ve akılcı düşünce arasındaki çatışma roman boyunca hissedilir. Hüseyin Rahmi’nin gözlem gücü sayesinde okuyucu yalnızca bir cinayet hikâyesi okumaz; aynı zamanda dönemin gündelik hayatına da tanıklık eder. Bu yönüyle roman hem bir polisiye hem de sosyolojik bir metin gibi çalışır. Roman hakkında düşündüğüm bir diğer önemli nokta ise sinemaya uyarlanma potansiyelidir. Aslında Kesik Baş neredeyse hazır bir film senaryosu gibi ilerler: güçlü bir gizem, çarpıcı bir suç unsuru, karakterler arasında giderek artan gerilim ve adım adım ortaya çıkan gerçek. Özellikle günümüz sinemasının karanlık polisiye anlatıları düşünüldüğünde bu hikâyenin güçlü bir film uyarlamasına dönüşmemesi gerçekten şaşırtıcıdır. Doğru bir yönetmenin elinde bu roman, karanlık atmosferli bir şehir polisiye filmine dönüşebilir. Sisli sokaklar, eski İstanbul evleri, gizemli ipuçları ve giderek büyüyen korku duygusu görsel olarak çok etkileyici sahneler yaratabilir. Eğer modern bir uyarlama yapılacak olsaydı, hikâyenin atmosferi biraz daha sertleştirilerek psikolojik gerilim unsurları artırılabilir ve romanın içindeki karanlık potansiyel daha güçlü bir şekilde ortaya çıkarılabilirdi. Sonuç olarak Kesik Baş, Türk edebiyatında çoğu zaman gözden kaçan ama aslında oldukça ilginç bir polisiye romandır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın mizahi ve gözlemci anlatımı sayesinde roman hem eğlenceli hem düşündürücü bir okuma deneyimi sunar. Ancak metnin içinde saklı duran karanlık atmosfer, biraz daha sert bir anlatımla işlenseydi roman çok daha sarsıcı bir eser hâline gelebilirdi. Yine de bugün okunduğunda bile romanın taşıdığı gizem duygusu ve atmosferi oldukça etkileyicidir. Bu nedenle Kesik Baş yalnızca edebi bir eser olarak değil, aynı zamanda güçlü bir sinema uyarlamasını hak eden bir hikâye olarak da değerlendirilebilir. Belki de modern bir yönetmenin elinde, bu romanın karanlık dünyası nihayet hak ettiği görsel karşılığı bulacaktır.
Kesik BaşHüseyin Rahmi Gürpınar · İthaki Yayınları · 2021593 okunma