·184 syf.····Okunma: 14 Mart 2026 02:27 Hikaye, burjuva bir ailenin Noel hediyesi olarak eve getirdiği yavru köpek Csutora’nın büyümesiyle birlikte gelişen olaylar üzerinden ilerliyor. Başlangıçta sevimli bir oyuncak gibi görülen bu köpek, zamanla özgür ruhlu ve itaat etmeyen karakteriyle ev halkını rahatsız etmeye başlar.
Csutora aslında sadece bir köpek değildir; özgürlüğü, başına buyrukluğu ve uyumsuzluğu temsil eden bir karakter gibi yazılmıştır. Yazar burada insanların sevgi anlayışını da sorgular: İnsanlar çoğu zaman bir canlıyı ancak kendi kurallarına uyduğu sürece sever.
Ancak romanın en büyük sorunu tempo. Kitabın bazı bölümlerinde anlatı oldukça yavaşlıyor ve olay örgüsü ilerlemek yerine yerinde sayıyor. Özellikle orta kısımlarda hikâyenin sürükleyiciliği zaman zaman kaybolabiliyor.
Buna rağmen yazarın bir köpeğin karakterini bu kadar “insani” bir şekilde anlatabilmesi etkileyici. Özellikle hayvanların özgür doğası ile insanların kontrol etme isteği arasındaki çatışma, kitabın en akılda kalan yönlerinden biri.
Hayvan sahibi olan herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum.