2026 18. kitabı
Okunma: 14 Mart 2026 00:00
Yazarın Saklı Bahçeler Haritası'ndan sonra okuduğum ikinci kitabı. Storytel'den dinledim, aynı hanımefendi seslendirmiş iki kitabı da, o da mükemmel bir iş çıkartmış. Ana karakterimiz kendisinden asla böyle bir şey beklememesine rağmen kocasını aldatmış, sonra da sevgilisinin onu terk etmesiyle, aşk acısının nasıl bir şey olduğunu bile unutmuşken yıllar sonra kendisini tek başına yasak bir aşkın yasını tutarken buluyor. Bu sırada bir arkadaşından Mazi İmha Merkezi diye bir yer duyuyor; burası insanlara unutma dersleri vererek, onlara işkence eden hatıralarından onları kurtarmayı vaat eden bir tür klinik. Karakter her ne kadar bunun delilik olduğunu düşünse de, biraz çaresizlik, biraz da battı balık yan gider düşüncesi onu yavaşça buraya itiyor ve Feribe, karakterimiz, merkezde unutma dersleri almaya başlıyor, hence the name of the book. Okurken kendimi yeniden yeniden sorguladığım bir kitap oldu, ana karakteri yargılamak çok kolay, ama onun insanlığını görmeye çalıştım. Arada, acaba bu karakter erkek olsa aynı şekilde sempati duyar mıydım kendisine, durumunu anlamaya çalışır mıydım diye de sordum, ve karakterin yaşadığı pişmanlık ve utancı düşününce evet, onu da anlardım diye düşündüm. Hayatta hiçbir şeye yukarıdan bakmamalı bence insan, bugün kınadığımız yarın başımıza gelebilir. Karakterin kaybolmuşluğu, kitap ilerledikçe ortaya çıkan tırnak içinde hayatsızlığı, hayatı sanki havada süzülüyormuşçasına, kimseye ve hiçbir şeye dokunmadan, ona o kadar kendini adamış eşiyle bile doğru düzgün bir bağ kurmadan yaşadığını görünce anlıyorsunuz bazı şeyleri aslında. Fiziksel kitap olarak da alıp kütüphaneme koymak istediğim, dinlerken kendi numarama bir sürü alıntı gönderdiğim bir kitap oldu. Herkesin okumasını öneririm, zaten çok da akıcı, hemen bitiyor. Ha bir de, okurken Işıl German'dan Aşkın Kederi dinlemek kitabın deneyimini vip seviyesine taşıyor.
İnsan ve Duygular
Unutma DersleriNermin Yıldırım · Hep Kitap Yayınları · 20205,4bin okunma