Hırsın Pençesinde, Sabrın Gölgesinde: İki Adam, Bir Çiçek
2026 12. kitabı
Okunma: 14 Mart 2026 18:38
"Siyah Lale" adlı bu roman, 1672'de Hollanda'da yaşanan "Lale Çılgınlığı" (Tulipomania) ve siyasi çalkantılar (Witt kardeşlerin öldürülmesi) arka planında şekillenir. "Çiçekleri horgörmek Tanrı'ya karşı gelmektir." (s. 45) diye bahsediliyor romanda. Cornelis van Baerle, kendisini lale yetiştiriciliğine adamış genç bir adamdır. Uzun yıllar boyunca evinin çeşitli yerlerinde lale yetiştirmeye ve yeni türler keşfetmeye odaklanmıştır. Fakat komşusu Isaac Boxtel'in sergilediği kıskançlık ve rekabet, Cornelis'in işini oldukça zorlaştıracaktır. Haarlem'deki 'Çiçek Üreticileri Derneği'nin düzenlediği bir yarışmada; iri, lekesiz ve siyah bir lale yetiştirmeyi başaran kişiye yüz bin florinlik ödül takdim edileceğinin duyurulması ardından Cornelis ile Boxtel arasındaki rekabet iyice artar ve sonucunun bazı olumsuzluklara yol açacağı bir olaya sebep olur. Genç bir doktor ve lale tutkunu olan Cornelis van Baerle, ilk siyah laleyi yetiştirmek için büyük çabalar harcayacaktır ancak kaderi onun bu yoğun arzusunu hapisle, beklenmedik bir aşkla ve ciddi bir fedakârlık duygusuyla sınayacaktır. "Ölüm için yeterince suçlu değildi ama özgürlük için fazlasıyla suçluydu." (s. 90) Fedakârlık, sabır, entrika, aşk ve insan tutkularının sınırı üzerine kurulan bir anlatım görülmekte. Hatta hırs gibi yerine göre iyi veya yerine göre kötü sonuçlanabilecek bir duygunun insan üzerindeki etkisinin yanı sıra azmin nasıl gelişip güçlendiğinin hikâyesi anlatılırken karakterler aracılığıyla da örneklendirilmeye gidilmiş: Cornelis van Baerle örneği ile yaptığı işe yoğun bir tutku ve sabırla bağlanan birinin sonucunda yaşayacağı zaferleri; Isaac Boxtel örneğiyle ise hırsın pençeleri altında ezilerek büyük bir felaketin esiri olmanın nasıl sonuçlar yaratacağı tasvir ediliyor. Ayrıca Rosa karakteri ile de saf bir kalbin güzelliği anlatılıyor. Kitabın ilk 70-80 sayfası ağır ilerlemekte ve okurun olay örgüsünün içine dahil edilmesi yavaşça gerçekleşmekte olduğunu düşünüyorum. Ek olarak, ilk bölümlerdeki fazla isimden ve tarihsel bağlantılardan dolayı kafa karışıklığı yaşanması çok normal bir durum. Birkaç kez dönüp baştan okumak zorunda kaldığım sayfaları oldu. Fakat, tıpkı yazar Alexandre Dumas'ın bu romanında yapmış olduğu gibi sabırla beklenmeli ve metne bağlı kalınmalı. İlk sayfaları geçtikten sonra kitabın anlatımı oldukça akıcı ve yalın bir hâle geliyor. "Siyah Lale" romanı sembolik olarak ulaşılması güç ideali ve saf bir emeği temsil eden tarihi bir eser.
Siyah LaleAlexandre Dumas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202319bin okunma