·293 syf.····Okunma: 06 Mart 2026 17:27 Selam dostlar, etkileyici bir konu ve sarsıcı bir metin Hamnet. O çok duyduğumuz eser Hamlet’in çıkışına tanıklık ediyor ve William Shakespeare’in hayatının bir bölümüne eşlik ediyoruz.
Yazar Maggie O’Farrell yaptığı araştırmalar ile kendi varsayımlarına dayanarak yazmış bu metni. Kurgu çoğunlukla Shakespeare’in eşi Anne(kitapta Agnes diye geçiyor) ile oğulları Hamnet merkezinde olmak üzere aile içerisinde geçiyor. 1500’lü yılların sonu, Londra’nın doğusunda bir kasabada süren sıradanlıkla büyülü bir yaşamın iç içe geçmiş hali. Zaman zaman insanın canını yakan, bazen de tekinsizlik hissettiren davranışları ile Agnes’ın yaşamı kitabın yazılma sebebi sanki. Bir anne babanın en çok korktuğu şeyi merkeze alarak okuyucuyu en baştan huzursuz eden bir metin.
Kitap boyunca yargıda bulunduğumuz bazı karakterlerin sona doğru nasıl da yüzümüzü kızarttığını, hatta kelimenin tam anlamıyla bizi utandırdığını görüyoruz. Her insanın acıyı yaşayış biçimi birbirinden çok farklı. Bazen en büyük acı en yüksek notada patlayan kahkahanın ardında olabiliyor. Hamnet’in babası Shakespeare bize bunun dersini vermiş oluyor.
Kitabın en etkilendiğim kısım sonu oldu. Müthişti. Etkileyici bir trajediye yakışır nefis bir son yazılmış ve yazar bu sonla imzasını atmış adeta.
İki ayrı dönem anlatılırken tarihler arası geçişlerde kurguya ve konuya bağlı kalmayı da epey iyi buldum.
Gelelim yazarın üslubuna Bir daha okumam deyip büyük konuşmayı kesinlikle istemiyorum fakat beni asla içine almayan, baştan sona kitabı sanki bana biri anlatıyormuş gibi beni kitabın dışında bırakan buz gibi bir üslup. Anlatım tarzı aşırı mesafeli. Kitabın konusu çok ilgimi çekmiş olmasına rağmen olması gerekenden daha uzun sürede okumamın sebebi işte yazarın üslubuydu. Bu da bana zaman zaman size söylediğim şeyi yeniden hatırlattı. “Bir yazarın ne anlattığından çok nasıl anlattığı önemli.” Maggie O’Farrell beni kendi çizdiği sınırlar içerisine almayan, bundan dolayı da uzun bir zaman tekrar okuma planıma almayacağım bir yazar oldu.
Ben konusu gereği kitabı okumanızı öneririm dostlar, sonrası size kalmış