·861 syf.····Okunma: 14 Mart 2026 23:53 Uzun süren bir okuma oldu benim için. Ama hikaye okumadığım zamanlarda dahi kendisini zihnimde canlı tuttu. Tekrar kitabı elime aldığımda kaldığım yerden sanki az önce bırakmış gibi devam ettim. Anlatım güncel ve gündelik bir dille olması bunu sağlarken sanki kitabı derin ve insanın içine işleyici olmaktan da çıkarmış gibi. Bir anı okuyoruz, farklı bakış açılarının yazıldığı bir günlük. Kitap bitene ve belki kimisi için de bittikten sonra birkaç gün geçene kadar hissini yaşatacak olan talihsiz bir hayatı öğreniyoruz.
Karakterlerin duruşları kitap boyunca hep çok güçlüydü ve bunu takdir ettim. Kitap uzun bir dönemi kapsadığı için insanların benzer olaylara defalarca gösterdiği tepkilere şahit oluyorsunuz ama karakterler hikayede aradan geçen onlarca yıla rağmen hiç duruşlarını değiştirmiyorlar ve bu o insanları hikayede çok güçlü ve belki sabit bir noktada tutuyor. Burada eklemem gerekir ki ana kahramanın hatalarını ve çocukça inatlarını hiçbir değişikliğe uğramadan 20 30 yıl sonra dahi aynı şekilde tekrarlayıp ve hatta bunları aynı şekilde ifade edişi zaman zaman hikayeyi yapaylaştırabiliyor. Bu aşamada bu karakterin güçlü durduğunu değil; kendini tekrarladığını ve hatta doğallığını kaybettiğini söylemek mümkün.
Günümüzde okuyucusunu bu kadar uzun süre bağlayan, hikayesini merak ettirip okutmayı başaran ve bununla çok satanlar listesinde uzun süre listenin üst sıralarında kalmış bu kitabın adını gelecek yıllarda da duyacağız gibi gözüküyor.