2026 16. kitabı
"Işık her zaman yukarıdan gelmez; bazen bir insanın içindeki o küçük kıvılcım, bütün bir şehri aydınlatmaya yeter." Merhaba dostlar sizleri Vıctor Hugo'nun başyapıtı "Sefiller" kitabıyla sevgiyle ve hürmetle selamlıyorum.. Victor Hugo’nun başyapıtı Sefiller'in son sayfasını kapattığımda, kulağımda hâlâ Paris barikatlarının uğultusu ve Jean Valjean’ın sessiz hıçkırıkları vardı. Bu eser, sadece 19. yüzyıl Fransa’sının sefaletini değil; insanın kendi içindeki o kadim "vicdan" mahkemesini anlatıyor. Jean Valjean, bir somun ekmekle başlayan mahkûmiyetini, Piskopos Myriel’in gümüş şamdanlarıyla bir lütfa dönüştürürken; aslında hepimize şu soruyu soruyor.. "Geçmişin prangalarından kurtulmak için kaç kez yeniden doğmak gerekir?" Müfettiş Javert’in sarsılmaz görev bilinciyle simgelenen ''soğuk adalet'' ile Valjean’ın temsil ettiği ''sıcak merhamet'' arasındaki o muazzam çatışma, edebiyat tarihinin en görkemli psikolojik savaşıdır. Yazar, adaletin bazen kör, bazen de zalim olabileceğini ama vicdanın her zaman bir çıkış yolu bulacağını muazzam bir estetikle dokumuş. Fantine’in fedakârlığı, Cosette’in masumiyeti ve Gavroche’un sokaklarda yankılanan cesaretiyle örülü bu destan, her kütüphanenin değil, her kalbin başköşesinde durmalı. Zira sefalet sadece açlık değil, ruhun ışıksız kalmasıdır. Ve Vıctor Hugo, o ışığı nasıl yakacağımızı bize yüzyıllar öncesinden fısıldıyor. Kitap boyunca sadece karakterlerin değil; 19. yüzyıl Fransa’sının, yoksulluğun ve merhametin anatomisini okudum. Javert’in katı kuralları ile Valjean’ın vicdanı arasındaki o ince çizgide yürümek sarsıcıydı. Klasiklerin neden "klasik" olduğunu bir kez daha anladım. Sayfalar bitti ama yankısı hala içimde. Bir parça ekmek için mahkûm edilen bir insanın, merhametle yeniden doğabileceğini... Bir insanın kaderinin, bir başka insanın şefkatiyle değişebileceğini bu kitap bana çok güzel anlattı.. Israrla tavsiye ettiğim bu devasa esere notum tabiki 10/10 Hiç kimse kendi ışığını yakmadıkça karanlıktan kurtulamaz. İçimizde dışımızdakinden çok daha büyük bir dünya vardır. Bir insanı sadece yaptıklarıyla değil, yapamadıklarıyla da yargılamak gerekir.
Sefiller (2 Cilt Takım)Victor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025105,3bin okunma