2026 33. kitabı
Okunma: 15 Mart 2026 07:20
Sigmund Freud – Her İnsan Gördüğü Rüyanın Tabiridir Bu kitap, Freud’a yöneltilen eleştirilerin neden ortaya çıktığını ve aslında neyi savunduğunu daha anlaşılır kılmaya çalışan bir metin olmuş. Özellikle üç başlık üzerinde yoğunlaşıyor: rüyalar, cinsellik ve çocukluk dönemi. Freud denince en çok tartışılan alanlar da zaten bunlar. Kitap, rüyaların bilinçdışının dili olduğu fikrini sade bir anlatımla açıklıyor. Semboller, bastırılmış arzular ve bilinçdışı süreçler karmaşık bir teori gibi değil; insan zihninin doğal işleyişi gibi sunuluyor. Bu yönüyle Freud’u “abartılı” bulan okurlar için bir denge kurmaya çalıştığı hissediliyor. Cinsellik konusundaki yaklaşımı da özellikle detaylandırılmış. Freud’un cinselliği yalnızca biyolojik bir dürtü olarak değil, kişilik gelişiminin merkezinde yer alan bir enerji olarak gördüğü vurgulanıyor. Çocukluk dönemine yaptığı vurgu da aynı şekilde ele alınıyor: yetişkin davranışlarının köklerinin erken yaşantılarda aranması. Ancak kitap, Freud’u parça parça anlatıyor. Her konu başlığı kendi içinde açıklanıyor fakat sonunda bütün bu kavramları tek bir çatı altında toplayan, daha sistematik bir sentez yapılmış olsaydı metin daha güçlü bir kapanış yapabilirdi. Son bölümde daha toparlayıcı bir değerlendirme eksik kalmış hissi oluşuyor. Yine de eser, Freud’u yalnızca “her şeyi cinselliğe bağlayan bir düşünür” olarak gören yüzeysel bakışa karşı daha derinlikli bir okuma sunuyor. Onu anlamak için iyi bir giriş niteliğinde. Özellikle psikolojiye ilgi duyan ama Freud’un karmaşık metinlerine doğrudan girmek istemeyenler için açıklayıcı bir ara metin diyebilirim.
Her İnsan Gördüğü Rüyanın Tabiridir - Sigmund FreudYılmaz Şener · Destek Yayınları · 20202,650 okunma