·304 syf.····Okunma: 12 Mart 2026 21:44 Asıl mesleği satış temsilciliği olan Dale Carnegie’nin kendi hayat tecrübelerinden yola çıkarak 1936 yılında yazdığı bu kitap, insanlara etkili iletişim yöntemlerini, çatışmalardan nasıl kaçınılabileceğini ve insanları nasıl etkileyebileceğinizi anlatıyor. Kitapta okuyucuya tavsiye edilenleri kısaca sıralayacak olursam ilk sırada kesinlikle insanları eleştirmeme ve kınamama konusu olurdu. Zaten Carnegie bu bölümü oldukça uzun tutmuş. Bunun dışında insanları överken dürüst ve içten olmayı, sohbet ettiğiniz kişilerin ilgisini çeken konular üzerinde konuşmayı, karşınızdaki kişiyi pür dikkat dinelemeyi, gülümsemeyi, insanlara mutlaka isimleriyle hitap etmeyi (eğer bir insanla yeni tanışıyorsanız mutlaka ismini öğrenin ve ikinci karşılaşmada ona ismiyle hitap edin), insanlarla tartışmamayı, başkalarının görüşlerine saygı duymayı, hata yaptığınızda hatanızı fark ettiğinizi karşıdaki insana söylemeyi, Empati yapmayı ve insanlara iltifat etmeyi okuyucuya tavsiye ediyor Carnegie.
Kitapta tavsiye edilenler gerçekten bir kişinin iletişim kabiliyetini artıran şeyler. Hatta kitapta tavsiye edilen birkaç şeyi çevremdeki bazı insanların üzerinde denedim. Gerçekten çok olumlu tepkiler alıyorsunuz:) Fakat aklımı kurcalayan bir konu oldu. Burada tavsiye edilenleri ne kadar süre boyunca sürdürebiliriz emin değilim. Çünkü toplum olarak batı ile doğunun arasında sıkışmış bir toplumuz ve hala modern toplum özellikleri gösterdiğimizi düşünmüyorum. Bu tavsiyeleri insanların üzerinde uyguladığımızda bunun suistimal edilme olasılığının fazla olduğunu düşünüyorum. Bir süre sonra insanlar sizin iyi niyetinizi sanki bu sizin bir misyonunuzmuş gibi düşünüp sizi üzecek şeyler yapabilirler gibi geliyor. Sanırım bu gibi durumlarda en iyisi stoik davranmak. Tabi bu da tıpkı Epiktetos’unki gibi çok sağlam bir duygusal güç gerektiriyor.
Ben genel manada beğendim kitabı. Elimden geldiğince buradaki tavsiyeleri de uygulamaya çalışıyorum. Herkese tavsiye ederim.