2026 5. kitabı
Okunma: 15 Mart 2026 18:56
Bu kitabı okurken sanki biri karşına oturmuş da hayatla ilgili dürüst dürüst tavsiyeler veriyormuş gibi hissediyorsun. İlber Ortaylı’nın dili zaten biraz sert ve direkt ama bu kitapta o sertliğin içinde bayağı gerçekçi bir hayat görüşü var. Kitap aslında “şunu yaparsan mutlu olursun” gibi klasik kişisel gelişim kitabı değil. Daha çok iyi bir hayat nasıl kurulur, insan kendini nasıl yetiştirir, nasıl düşünmeli gibi konulara değiniyor. Özellikle gençlere sürekli şunu söylüyor: meraklı olun, okuyun, gezip görün ve kendinizi geliştirmekten vazgeçmeyin. Benim en sevdiğim tarafı, Ortaylı’nın hayatı romantize etmemesi oldu. Çok net bir şekilde bazı şeylerin emek istediğini, kültürün sonradan da kazanılabileceğini ama insanın biraz disiplinli olması gerektiğini anlatıyor. Bazen sert konuşuyor ama aslında söylemek istediği şey şu: iyi bir hayat biraz da insanın kendi çabasıyla oluşuyor. Kitap çok akıcı, kısa kısa bölümlerden oluştuğu için okuması da rahat. Tarihten seyahate, eğitimden insan ilişkilerine kadar birçok konuda düşüncelerini paylaşıyor. O yüzden okurken sadece bir kitap değil, sanki tecrübeli birinin hayat notlarını okuyormuşsun gibi hissettiriyor. Kısacası bana göre insanın kendine “ben hayatımı nasıl yaşamak istiyorum?” sorusunu sorduran bir kitap. Özellikle genç yaşta okununca daha çok şey düşündürüyor. Bir Ömür Nasıl Yaşanır? İlber Ortaylı
Bir Ömür Nasıl Yaşanır?İlber Ortaylı · Kronik Kitap · 202065,2bin okunma