uzaklarda ama bir o kadar da benzerinin içinde geçen hayatımız.
2026 8. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2026 17:30
Bu hikâye, gerçekten uzak bir gelecekte değil — ama bir o kadar tanıdık bir dünyada geçiyor. Bir ülke düşün: düşünce özgürlüğünün artık suç sayıldığı, kelimelerin bile şüpheyle karşılandığı bir yer. İnsanlar, fikir üretmek yerine bağırmayı, duyduklarını tekrar etmeyi öğrendiler. Burada entelektüeller garip yaratıklar gibi görülüyor; aptal oldukları için değil, fazla düşünmekle suçlanıyorlar. Kitabın baş kahramanı Giovanni Prospero, tam da bu ortamın ortasında yaşıyor. Masum bir alıntı yaptığı için hayatı bir anda değişiyor ve hiç beklemediği şekilde noktalanıyor.. artık fikir ifade etmek bile tehlikeli bir şey haline gelmiş. Hükümet, farklı düşünen insanları kontrol altına almak için onları fişlemeye, izlemeye başlıyor; bu süreç “Radikal Şıkların Sayımı” adıyla yürütülüyor. Fikirleri özgürce paylaşmak neredeyse imkânsız hâle gelmiş durumda. Bu ortamda aileler, dostlar ve toplum da birbirine yabancılaşıyor. Prospero’nun kızı Olivia, yıllardır Londra’da yaşıyor ve geri döndüğünde bu baskıcı düzeni anlamaya çalışıyor. Babasının sadece düşünmekle suçlanması onu şaşkına çeviriyor. Kitap boyunca, insanlar cehalet, korku ve popüler yalanlar arasında çatışıyor; kelimeler bile bir kontrol aracı haline gelmiş. Okurken fark edeceksin ki bu hikâye sadece uzak bir distopya değil. Bize, düşünmenin ve ifade özgürlüğünün ne kadar değerli olduğunu, fikirlerin bastırılmasının insan yaşamını nasıl etkilediğini gösteriyor. Kitap, bazen düşündürüyor, bazen acıtıyor, ama her zaman seni sorgulamaya, kendi dünyanda nelerin gerçekten özgür olduğunu fark etmeye çağırıyor. düşünme ve ifade etmenin ortadan kaldırılmaya çalışıldığında geriye bir şeyin kalmayacağını da gösterir yazar. okuyun uzaklara değil çok daha yakınınızda benzerlerinin yaşandığını göreceksiniz.
Radikal Şıkların SayımıGiacomo Papi · Timaş Yayınları · 2020499 okunma