Herkese merhaba
Bugün, Ulu Önder Mustafa Kemal’in ağzından yazılmış bir kitapla, Aylardan Kasım Günlerden Perşembe ile geldim.
Kitapta Atatürk’ün, Kasım 1938’de, hasta yattığı yatağından kendi sözleri ve duygularıyla; çocukluğu, ailesi, aşkları, sorgulayışları, keşkeleri, evlatları, devrimleri kısacası hayatını okuyoruz.
Daha öncesinde defalarca hayatını okumuş ve seyretmiş biri olarak farklı ne okudun derseniz; sadece hissiyatlar var ama onlarda Atatürk’ten duyulan şeyler değil yazarın okuduklarından yorumladıkları. Bazılarında gözlerim doldu inkar edemem ama özellikle kız kardeşi Makbule ve karısı Latife için yazılanlar bana sığ geldi.
Bunun dışında,
-‘ben bir ağaca zarar vermemek için Florya’daki köşkümü rayların üzerinde öteye kaydırtmış adamım…’ dediği köşk gerçekte Florya’da değil Yalova’da,
-‘gülerken, hatta gülümserken çekilmiş fotoğraflarım çok azdır; Fikriye’nin intiharından sonraki fotoğraflarımda ise sanki gözlerimde hep ince bir hüzün var.’ dediği Fikriye’nin intiharı 1924 yılında yaşanmış, Google’a sorunca bile 1924 sonrası bir sürü gülerken fotoğrafı var
gibi yanıltıcı bilgiler de içeriyor malesef.
Yazar Ayşe Kulin kitabın sonunda ;
'... hatalarım olduysa o (Mustafa Kemal Atatürk), beni kocaman yüreğiyle umarım bağışlar. sevgili okurlarım, sizler de öyle yapın, e mi?” diyerek bence olumsuz eleştirilerin önüne geçmek istemiş.
Çok daha güzel kitaplarını okumuş biri olarak, yazardan böyle sipariş üzerine yazılmış gibi duran bir kitaptan fazlasını beklerdim.
Keyifli okumalar