2026 34. kitabı
Okunma: 11 Mart 2026 16:28
Kitapta en dikkat çekici unsur, karakterlerin iç dünyasındaki huzursuzluktur. Irene ve Clare’in ilişkisi yalnızca geçmişten gelen bir bağ değildir; aynı zamanda birbirlerinin hayatını temsil eden iki farklı ihtimaldir. Clare daha riskli ama özgür görünen bir yolu seçerken, Irene güvenli ve düzenli bir hayatı tercih eder. Bu karşılaşma, romanın temel sorusunu ortaya çıkarır: insan gerçekten kim olduğunu mu yaşar, yoksa toplumun izin verdiği kimliği mi? Larsen bu soruya kesin bir cevap vermez. Romanın gücü de buradadır. Karakterler net biçimde iyi ya da kötü olarak çizilmez; her biri kendi korkuları, arzuları ve sınırlamalarıyla hareket eder. Bu yüzden hikâye yalnızca ırk meselesiyle sınırlı kalmaz; aidiyet, güvenlik ve özgürlük arasındaki çatışmayı da ortaya koyar. Geçiş’in dili oldukça ölçülüdür. Larsen dramatik olaylardan çok atmosfer kurar. Sessizlikler, bakışlar ve küçük gerilimler hikâyenin ağırlığını taşır. Bu sakin anlatım, karakterlerin içindeki gerilimi daha görünür hâle getirir. Romanın en güçlü taraflarından biri de belirsizliktir. Hikâye boyunca okur, karakterlerin niyetlerinden ve duygularından tam olarak emin olamaz. Bu belirsizlik, kimlik meselesinin kendisiyle paraleldir: kimlik kesin ve sabit bir şey değil, sürekli müzakere edilen bir durumdur. Geçiş, yalnızca tarihsel bir dönemi anlatan bir roman değildir. Larsen, bireyin toplum içindeki yerini sorgularken, modern dünyanın temel sorunlarından birini ortaya koyar: insan bazen hayatta kalabilmek için kendi kimliğinin bir kısmını saklamak zorunda kalabilir.
GeçişNella Larsen · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202615 okunma