·120 syf.····Okunma: 26 Kasım 2022 00:00 Klasikler çoğu zaman okuma tatmini yaşatmıştır bana. Bu kitap da oldukça beğendiğim ve akıcılığına hayran kaldığım bir eser oldu. Fransız yazar Victor Hugo'nun kaleminden bir idam mahkumunun idam edilinceye kadar hissettiklerini, iç hesaplaşmasını, psikolojik gelgitlerini okuyoruz. Düşünsenize idam edilmenize altı hafta var ve hayatınızın ne şekilde sonlanacağını biliyorsunuz. Giyotine gidinceye kadar sayılı günlerinizi neler düşünerek geçirirdiniz? İdama karşı duruşuyla idam edilecek bir insanın yaşadıklarını ve hissettiklerini anlatmaya çalışıyor Hugo da. Bunu yaparken de oldukça usta bir dil kullanarak okuyucuyu hikayenin içine çekiyor. Klasik severlere tavsiye edebileceğim tek solukta okunacak bir kitap olarak kitaplığımdaki yerini çoktan aldı bile.
" Korkulacak bir şey olmadığını, acı çekilmediğini, sakin bir ölüm olduğunu, ölümün böylece kolaylaştırıldığını söylüyorlar.
Hey! Peki ya altı haftalık bu can çekişmeye, gün boyunca süren bu iniltiye ne demeli? Çok yavaş ve çok hızlı geçen o telafisi imkansız son günün endişelerine ne demeli? Giyotin sehpasına çıkan o ıstırap merdivenine ne demeli?"