Ufkumu ve farkındalığımı o kadar açan, bakış açımı o kadar genişleten ve beni gerçekten aydınlatan bir kitap oldu ki, İmam Gazali’nin bütün kitaplarını okumak istedim.
Bizi muhatap alarak dinimizi, Rabbimizi ve Allah’ın bizden nasıl razı olacağını tane tane anlatıyor. Güzel hasletleri ve kötü huyları tek tek ele alıp; hadislerle, sahabelerin hayatlarıyla ve ayetlerle destekleyerek açıklıyor. Üstelik bunu çok sade ve anlaşılır bir dille yapıyor. Bu yüzden kitabı okurken ruhumun doyduğunu hissettim.
Kitabı bitirdikten sonra insan ister istemez kendini sorguluyor: “Ne kadar boş konuşuyormuşum, ne kadar gereksiz şeylerle meşgul oluyormuşum.”
Gerçekten de İslam’ı yaşamak ve sevmek, her şeyden önce Rabbini tanımakla ve bilmekle mümkün. Bu kitabı okuduktan sonra Rabbimi daha iyi tanıdığımı hissediyorum. Ona karşı içimde bambaşka bir muhabbet oluştu. Merhametine, adaletine ve hikmetine hayran kalmamak mümkün değil.
Rabbim, İmam Gazali’nin ahiretini cennetle doldursun. Onun gibi bu yola emek vermiş insanların eserleri sayesinde istifade edebiliyoruz.
Aslında bu kitap; sekülerinden muhafazakârına, orta hallisinden sorgulayanına kadar herkesin okuyabileceği bir eser. Çünkü günlük hayatta olması gereken ahlakı, şahsiyetli bir insanın toplum içinde nasıl olması gerektiğini anlatıyor.
Zaten samimi şekilde sorgulayan biri, bu güzel hasletlerin hepsinin İslam’da bulunduğunu rahatlıkla anlayabilir. Çünkü İslam; merhamet, sevgi ve hoşgörü dinidir.