Para Yok Mağara Yok Uşak Yok Sadece Mutlak Güç Var
2026 96. kitabı
Kesinlikle okuyun, okutturun. Şimdiden kusura bakmayın ama bu seriyle ilgili biraz (hatta bayağı) abartacağım. Bir Batman sever olarak şuna çok alışığız: Zengin, ailesinin ölümünden sonra kalan mirası Gotham’a adalet getirmek için kullanan, malikanesi olan, uşağı olan, her şeyi olan bir Batman. Yıllardır bize anlatılan origin hikâyesi bu. Ama Absolute Batman’i okuduktan sonra fark ettim ki bu origin artık fazlasıyla sığlaşmış. Karşımızda bu kez; gerçekten günümüz insanları kadar zorlayıcı şartlarda yaşayan, vahşi, acımasız, genç, mağarası olmayan, uşağı olmayan, parasını normal bir vatandaş gibi kazanan bir Batman var. Doğal olarak insanın aklına şu soru geliyor: “Bu Batman, bu kadar çok kötü adamla nasıl baş edecek?” Cevap çok net: acımasızca. Batman’in cihazlarına ve ekipmanlarına baktığınızda bile her şeyin el yapımı olduğu hissi geçiyor. Silahlar kaba, sert ve gerçek. Ama asıl vurucu nokta pelerin kullanımı. Yıllardır Batman pelerinini daha çok korku unsuru olarak; düşmanı sersemletmek, şaşırtmak ya da dövüşte küçük bir avantaj yakalamak için kullanırdı. Bu kez öyle değil. Bu Batman pelerinini saldırmak için kullanıyor. Ve evet, bunu yıllardır bekliyordum. Uzun yarasa kulaklarından çıkan bıçaklarla düşmanlarının göğsünü deşmesi, göğsündeki yarasa sembolünü bir baltaya çevirip birinin elini koparması… Bunlar normalde “Batman bunu yapmaz” dediğimiz türden hareketler. Ama burada yapıyor. Hem de gözünüzü kırpmadan. Benim okurken yaşadığım dönüşüm çok netti: “Hmm… normal Batman, sadece biraz daha iri.” derken bir anda “Hass…tir! Bu ne! Bu Batman ama Batman değil bu ya!” noktasına geldim. Çizimler o kadar vahşi ve çarpıcı ki gözümü sayfalardan alamadım. Büyük bir heyecan ve şaşkınlıkla her paneli inceleyerek okudum. Özellikle dövüş sahneleri… Kesilen, parçalanan uzuvlar sadece şok etmek için orada değil; hikâyenin ne kadar ciddi, ne kadar karanlık olduğunu iliklerinize kadar hissettiriyor. Bu noktada Nick Dragotta’dan özellikle bahsetmek lazım. O kadar güzel çizimler var ki, birçok sahneyi telefonunuza ya da bilgisayarınıza arka plan yapmak isteyebilirsiniz. Aksiyonun ağırlığı, çizimlerin sertliğiyle mükemmel örtüşüyor. Hikâye tarafında ise Scott Snyder, ilk cilt için gerçekten çok doğru bir tercih yapmış. Ne fazla uzatıyor ne de boşluk bırakıyor. Okurken tempo hiç düşmüyor. Diğer sayılarla ilgili tek kelime etmeyeceğim. Çünkü bence bu seri, şaşkınlık içinde, hiçbir şey bilmeden okunmayı hak ediyor. Kısacası: Bu Batman başka. Daha vahşi, para yok, mağra yok, uşak yok ve tam da bu yüzden çok iyi.
Çizgi Roman
Absolute Batman - Cilt 1Scott Snyder · Jbc Yayıncılık · 202623 okunma