Aşk, Cehennemden Gelen Bir Köpektir..
2026 132. kitabı
Bukowski için aşk, bir kurtuluş değil, bir hayatta kalma mücadelesidir. O, aşkı yüceltmek yerine, onun insanı nasıl darmadağın ettiğini, nasıl komik duruma düşürdüğünü ve nasıl "insanlaştırdığını" anlatır. ​1. İdealizmin İdamı ​Diğer yazarlar aşkı bir tapınak gibi inşa ederken, Bukowski o tapınağın duvarına yaslanıp bir sigara yakar. Onun kadınları —Linda, Jane, Cupcake— kusursuz tanrıçalar değildir. Onlar; bağırır, kavga eder, kapıyı çarpıp çıkar ve bazen sadece bir hayal kırıklığı olarak kalırlar. Bukowski’ye göre aşk, iki yaralı ruhun birbirine tutunmaya çalışırken birbirini daha çok kanatmasıdır. ​2. "Seviyorsan, Sonuna Kadar Git" ​Onun aşk anlayışı, acıya olan tahammülle ölçülür. Bir şiirinde dediği gibi: "Eğer deneyeceksen, sonuna kadar git. Yoksa hiç başlama." Bu sadece yazmak için değil, sevmek için de geçerlidir. Bukowski için yarım yamalak sevmek, hiç sevmemekten daha büyük bir günahtır. Seveceksen; uykusuz kalmayı, alay edilmeyi, yalnızlığı ve o muazzam boşluğu göze alacaksın. ​3. Alkol, Kumar ve Aşk: Aynı Masanın Üç Atlısı ​Bukowski’nin karakterleri için aşk, bir at yarışı kuponu gibidir. Kazanma ihtimalin düşüktür ama o heyecan seni ayakta tutar. Aşk, bir şişe ucuz viski gibidir; başta ısıtır, sonra çarpar, sonunda ise seni kendinle baş başa bırakır. O, aşkı hayattan kopuk bir mucize olarak değil, hayatın o kirli ve kaotik akışının bir parçası olarak görür. ​Neden Bukowski'nin Aşkını Okumalıyız? ​Çünkü Bukowski, bize yalan söylemez. Size "sonsuza kadar mutlu yaşadılar" masalı anlatmaz; size "ertesi gün işe nasıl gideceğini düşünen aşıkları" anlatır. ​Dürüstlük Sillesi: Maskelerin ardına sığınan modern insanın, en savunmasız anındaki o çiğ halini gösterir. ​Minimalist Güç: Uzun, süslü cümleler kurmaz. "Seni seviyorum" demek yerine, mutfakta duran bir bardağın kırılışını anlatır ve siz o acıyı hissedersiniz. ​Kaybedenlerin Romantizmi: Toplumun dışladığı, "kaybeden" olarak etiketlediği insanların da devasa bir sevme kapasitesi olduğunu kanıtlar. ​Kapanış: Bir Bukowski Özeti ​Onun için aşk; şık restoranlarda edilen yeminler değil, sabahın köründe boş bir sokakta yankılanan bir küfür veya sessiz bir vedadır. Eğer aşkı tüm kusurlarıyla, kiriyle ve yakıcılığıyla kabul etmeye hazırsanız, Bukowski size gerçeği fısıldayacaktır. ​Aşk, sabahları uyanıp yastığa bakınca orada birinin olduğunu görüp, 'Hâlâ burada mı?' diye sormaktır. Ve bunun seni korkutmamasıdır.
AşkCharles Bukowski · Parantez Gazetecilik ve Yayıncılık · 2017325 okunma