2008 1. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2008 20:08
Harun Tokak – Önden Giden Atlılar Gönüllülük, fedakârlık ve adanmışlık üzerine kurulu bir anlatı. “Önden Giden Atlılar”, tamamen Allah rızası için bir şeyler yapmaya çalışan insanların hikâyelerini merkeze alıyor. Burada kahramanlık gösterişli bir biçimde sunulmuyor; aksine sessiz, sade ve içten bir gayret üzerinden anlatılıyor. Kitap, görünmeyen emekleri ve çoğu zaman adı bilinmeyen insanların mücadelesini görünür kılıyor. Anlatı dili didaktik olmaktan çok ilham verici bir çizgide ilerliyor. Okura “şunu yapmalısın” demekten ziyade, örnek hayatlar üzerinden bir bilinç oluşturmayı hedefliyor. Bu yönüyle bir biyografi derlemesi gibi okunabileceği gibi, bir motivasyon metni olarak da değerlendirilebilir. Temel vurgu, niyet kavramı üzerinde. Yapılan işin büyüklüğünden çok, hangi niyetle yapıldığı ön plana çıkıyor. Bu da kitabı klasik bir dinî anlatıdan ayırarak daha çok ahlaki bir duruş metnine yaklaştırıyor. Dinî hassasiyeti olan okurlar için hem hatırlatıcı hem de teşvik edici bir eser. Özellikle fedakârlık ve idealizm kavramları üzerine düşünmek isteyenler için anlamlı bir okuma olabilir.
Önden Giden AtlılarHarun Tokak · Kaynak Yayınları · 200769 okunma