2026 9. kitabı
Okunma: 10 Mart 2026 03:29
Anna Karenina benim için sadece bir aşk hikâyesi olmadı; insan ruhunun en derin çelişkilerini, kalp ile akıl arasındaki o bitmeyen savaşı ilmek ilmek işleyen bir yolculuk gibiydi. Lev Tolstoy öyle bir anlatmış ki, karakterlerin hisleri insanın içine sızıyor; yargılamaya kalktığın anda kendini onların yerinde buluyorsun. Anna’nın yaşadığı duygular bana bir yanıyla çok tanıdık geldi. Sevilmek istemek, anlaşılmak istemek, ait hissedebileceğin bir yer aramak… Ama bazen insan, aradığı şeyi bulduğunu sandığında aslında kendini daha büyük bir boşluğun içinde bulabiliyor. İşte kitap tam olarak bu ince çizgiyi anlatıyor. Bir yanda Anna’nın tutkulu ama yıkıcı aşkı, diğer yanda Levin’in daha sade ama derin anlam arayışı… Bu iki zıt hayat aslında tek bir soruya çıkıyor: “Gerçek mutluluk nedir?” Okurken en çok bunu düşündüm. Kitap bana şunu hissettirdi: Hayat bazen istediğimiz şeyleri verse bile iç huzuru garanti etmiyor. İnsan, kendi içindeki boşluğu dolduramadıkça hiçbir şey tam olmuyor. Ağır ilerlediği yerler oldu ama her sayfasında bir cümle durdurup düşündürdü beni. Altını çizdiğim o kadar çok yer var ki… Bitirdiğimde içimde hafif bir hüzün, ama aynı zamanda derin bir farkındalık kaldı.
Anna KareninaLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Yayınları · 202555,6bin okunma